Σεμινάριο Ορυκτολογίας διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του. Το σεμινάριο περιλαμβάνει δύο κύκλους, θεωρητικών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων. Οι συμμετέχοντες εισάγονται στην Ορυκτοδιαγνωστική, δηλαδή στις μεθόδους αναγνώρισης των ορυκτών, καθώς και στην περιγραφή των βασικών ορυκτών της Ελλάδας. Παρουσιάζονται οι κύριες χρήσεις των ορυκτών, ενώ γίνεται ειδική εισήγηση για τους πολύτιμους λίθους. Οι θεωρητικές εισηγήσεις διαρκούν 60’ και πραγματοποιούνται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Ο πρακτικός κύκλος ασκήσεων θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Λαυρίου, όπου έχουν ταυτοποιηθεί 638 ορυκτά, από τα οποία τα 23 συναντώνται μόνο σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη μας. Σε κάθε συμμετέχοντα αποστέλλονται σημειώσεις των μαθημάτων και οι ανάλογες παρουσιάσεις. Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι το εξής:

Τετάρτη 1 Μαρτίου: Ορυκτογένεση και Ορυκτοδιαγνωστική

Τετάρτη 8 Μαρτίου: Α’ Ομάδα Ορυκτών

Κυριακή 12 Μαρτίου: Άσκηση Υπαίθρου

Τετάρτη 15 Μαρτίου: Β’ Ομάδα Ορυκτών

Κυριακή 19 Μαρτίου: Άσκηση Υπαίθρου

Τετάρτη 22 Μαρτίου: Μέταλλα – Πολύτιμοι Λίθοι

Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023, στις 20:30. Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 120€ (φοιτητές και άνεργοι 100€). Περιλαμβάνει τις θεωρητικές εισηγήσεις και τις ασκήσεις υπαίθρου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο mail του Μουσείου volosmuseum@gmail.com μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 6945313309. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματικές ομάδες που σχετίζονται με ορυκτά, όπως συντηρητές, αρχαιολόγους, κοσμηματοπώλες, καθώς και σε όσους τρέφουν γενικά ενδιαφέρον για την εκμάθηση των βασικών στοιχείων της Ορυκτολογίας.

Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.