Ιωάννης Μιχαήλ, Οι νότες που σμίλευαν το μάρμαρο, εικονογράφηση: Σοφία Φόρτωμα, έκδ. ΠΙΟΠ, Αθήνα 2022, 32 σελ. ISBN: 978-960-244-222-7

Πηγή έμπνευσης για το νέο παιδικό βιβλίο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), που συνδέεται με την τέχνη του μαρμάρου, αποτέλεσε η θεματική του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος, στον Πύργο της Τήνου.

Πώς οι νότες που δημιουργούνται από τα εργαλεία των μαρμαράδων σμιλεύουν το μάρμαρο; Σε ένα αιγαιοπελαγίτικο χωριό, ο πρωταγωνιστής μας, ο μικρός Κωνσταντής,  προσπαθεί να λύσει ένα μυστήριο. Η περιέργειά του τον οδηγεί στον «μαγικό» κόσμο της μαρμαροτεχνίας, κόσμο άρρηκτα δεμένο με αυτόν της μουσικής. Έτσι ο Κωνσταντής ανακαλύπτει και αποκαλύπτει στους μικρούς αναγνώστες πως… «μάρμαρο και μουσική πάνε πάντοτε μαζί»!

Λόγω της άμεσης σχέσης με τον Πύργο της Τήνου όπου ζει τα τελευταία χρόνια, ο Ιωάννης Μιχαήλ καταφέρνει να στήσει το σκηνικό της ιστορίας με αμεσότητα και τρυφερότητα, διαποτισμένο με τις εικόνες και τους ήχους του τόπου.

Η ζωγράφος-εικονογράφος Σοφία Φόρτωμα, με καταγωγή από την Τήνο, βιώματα και εικόνες από το κέντρο της μαρμαροτεχνίας, τον Πύργο Τήνου, μεταφέρει στον αναγνώστη την ατμόσφαιρα του κυκλαδίτικου τοπίου και των εργαστηρίων μαρμάρου, με τους μαρμαροτεχνίτες, τα εργαλεία και τα έργα τους. Η εικαστική αφήγησή της αποδίδεται με ακουαρέλες, συνθέτοντας με ευαισθησία στοιχεία μυθοπλαστικά και ρεαλιστικά.