Αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου Σαν Ντομίνγκο, με ερευνητές από τον Άγιο Δομήνικο και την Αίγυπτο και επικεφαλής την δρα Καθλίν Μαρτίνεζ (Kathleen Martinez) αποκάλυψαν υπόγεια σήραγγα σκαμμένη στον φυσικό βράχο σε βάθος 13 μ., κατά τις πρόσφατες ανασκαφές στον ναό της θέσης Ταπόσιρις Μάγκνα, δυτικά της Αλεξάνδρειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, ο δρ Μουσταφά Ουαζίρι, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, περιγράφει τη σήραγγα ως μια μνημειακή κατασκευή με μήκος περίπου 1.305 μέτρα και ύψος περίπου 2 μέτρα. Σύμφωνα δε με τη δρα Μαρτίνεζ, προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι η σήραγγα μοιάζει με το ελληνικό Ευπαλίνειο Όρυγμα.

Η δρ Μαρτίνεζ προσθέτει επίσης ότι κατά την έρευνα στη σήραγγα, ένα τμήμα της αποκαλύφθηκε βυθισμένο κάτω από τα νερά της Μεσογείου. Κάτω από τις αποθέσεις λάσπης βρέθηκαν κεραμική και ένας ορθογώνιος ασβεστολιθικός ογκόλιθος. Μέρος των θεμελίων του ναού της Ταπόσιρις Μάγκνα, όπου εργάζεται η αποστολή, είχε, κατά την ανασκαφέα, βυθιστεί κάτω από το νερό. Σύμφωνα με πηγές, τουλάχιστον 23 σεισμοί έπληξαν τις αιγυπτιακές ακτές μεταξύ 320 μ.Χ. και 1303 μ.Χ., οδηγώντας στην κατάρρευση τμήματος του ναού.

Η αποστολή αποκάλυψε 16 ταφές σε λαξευτούς τάφους του τύπου που χρησιμοποιούνταν συνήθως στην Ελληνορωμαϊκή περίοδο, καθώς και μούμιες που δίνουν πληροφορίες για τη διαδικασίας μουμιοποίησης στα ελληνορωμαϊκά χρόνια. Στην ανακοίνωση έγινε, τέλος, λόγος για «ένα δίκτυο σηράγγων που εκτείνονται από τη λίμνη Μαρεώτιδα έως τη Μεσόγειο».

Κοντά στον ναό βρέθηκαν δύο γλυπτές κεφαλές από αλάβαστρο, η μία από τις οποίες απεικονίζει άτομο της Πτολεμαϊκής περιόδου και η άλλη ανήκει σε Σφίγγα. Κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους, η αποστολή εντόπισε σημαντικά κινητά ευρήματα μεταξύ των οποίων νομίσματα της Κλεοπάτρας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και επιγραφές και αγάλματα, μερικά από τα οποία απεικονίζουν τη θεά Ίσιδα.