Η καθηγήτρια Αραβολογίας ΕΚΠΑ κ. Ελένη Κονδύλη εισηγείται μια σειρά μαθημάτων σχετικών με το Ισλάμ, την ιστορία και την εξέλιξή του, στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Στα μαθήματα θα περιγραφεί αρχικά το τι υπήρχε πριν το Ισλάμ στην αραβική χερσόνησο, πώς γεννήθηκε η ισλαμική θρησκεία, ποιος ήταν ο Μωάμεθ, η οικογένειά του και οι σύντροφοί του και πώς προέκυψαν οι πρώτοι χαλίφηδες.

Θα εξεταστούν ακόμη το Κοράνι και η Σούννα ως οι δύο βάσεις της θρησκείας του Ισλάμ υπό το πρίσμα της ιστορίας και της ανθρωπολογίας. Θα γίνει αναφορά στους Σουνίτες και τους Σιίτες (παράδοση, ιστορία,θεολογία), καθώς και τις σχέσεις της ισλαμικής θρησκείας με το δίκαιο, μέσα από εκτενή αναφορά στο τί είναι ισλαμικό δίκαιο και πώς εκφράστηκε ανά τους αιώνες. Τέλος, θα εξεταστεί το Ισλάμ σήμερα, αναφορικά με τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει, καθώς και το πώς στέκεται σχετικά με τις σημερινές πανανθρώπινες αξίες.

Η Ελένη Κονδύλη σπούδασε ρωμανική και βυζαντινή και στη συνέχεια αραβική φιλολογία στο Université Catholique de Louvain, ένα ιστορικό ίδρυμα με παράδοση στις αραβικές σπουδές από τον 16ο αιώνα. Έχει εργαστεί στο Κέντρο Αραβικής Φιλοσοφίας της Λουβαίν, στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας του Βελγίου, πριν ξεκινήσει τη θητεία της ως καθηγήτρια Αραβολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει βραβευτεί δύο φορές από την Ακαδημίας του Βελγίου (1993 και 2008), είναι μέλος σε διεθνείς εταιρείες μεταξύ των οποίων Union Européenne des Arabisants et Islamisants, European Association for Middle Eastern Studies (EURAMES). Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο, με τελευταίο μέχρι σήμερα βιβλίο της το Χρονικό της Μεσογείου. Βυζάντιο, Ισλάμ, Δύση, εκδόσεις Πεδίο 2020.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται ανά δεκαπενθήμερο, και ώρα19.00- 20.30, στις εξής ημερομηνίες: 17/10, 31/10, 14/11, 28/11, 12/12/2022 και 9/1/2023.

Έναρξη, Δευτέρα 17/10.

Διεύθυνση: Ε΄ Αίθ. Ν.Π.ΔΗΛΙΓΙΑΝΝΗ, Λαϊκό Πανεπιστήμιο, Ευριπίδου 12, Αθήνα.

Ιστότοπος: https://etftl.com/university.php

Απαιτείται εγγραφή ενώ χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης.