Πόρνες και πορνεία. Η μαρτυρία των πρώτων χριστιανών ασκητών, εισαγωγή: Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, μτφρ.: Βάιος Βαϊόπουλος / Γιάννα Στεργίου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (σειρά: Διάλογοι με την Αρχαιότητα), 2022, 112 σελ. ISBN: 978-960-524-901-4

Για να καταπολεμήσουν τους πειρασμούς της σάρκας, οι πρώτοι χριστιανοί ασκητές αποσύρονταν σε ερημικές τοποθεσίες και παρέμεναν έγκλειστοι σε μικρά κελιά για πολλά χρόνια. Ωστόσο, παρά τους μεγάλους κινδύνους, ορισμένοι από τους εμπειρότερους και πλέον ενάρετους έκαναν κάποτε ένα παράτολμο εγχείρημα. Διακόπτοντας την ακραία τους απομόνωση, επισκέπτονταν πόρνες στα καταλύματά τους ή σε πανδοχεία για να τις συνετίσουν. Θεωρούσαν προφανώς ότι, εάν το έργο τους ήταν επιτυχές, δεν θα εξασφάλιζαν απλώς τη σωτηρία αμαρτωλών γυναικών, αλλά θα περιόριζαν και τους πειρασμούς που απειλούσαν τους αδύναμους συμπολίτες τους. Οι σχετικές περιγραφές προσφέρουν, μεταξύ άλλων, άγνωστες πληροφορίες για την προσωπική ζωή, τα κίνητρα και τις ψυχικές διαθέσεις γυναικών που οδηγούνταν στην πορνεία.

Ο Βάιος Βαϊόπουλος είναι καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Η Γιάννα Στεργίου είναι δρ Κλασικής Φιλολογίας.

Διευθυντής σειράς: Δημήτρης I. Κυρτάτας.

Εικόνα εξωφύλλου: Άρης και Αφροδίτη, επεξεργασμένη λεπτομέρεια νωπογραφίας από την Οικία του Μελέαγρου στην Πομπηία, 1ος αιώνας μ.Χ. (Wikimedia Commons).