Η Αίγυπτος επιτρέπει πλέον στους πολίτες και τους επισκέπτες της να τραβούν ελεύθερα φωτογραφίες στους δρόμους και στους δημόσιους χώρους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού.

Τους τελευταίους μήνες, πολλοί διαμαρτύρονταν για τα εμπόδια που έθεταν οι αρχές στους ερασιτέχνες φωτογράφους: πολλές φορές αστυνομικοί διέκοπταν τη λήψη φωτογραφιών στους δρόμους και στους αρχαιολογικούς χώρους και κάποιες φορές προχωρούσαν ακόμη και στην κατάσχεση του υλικού.

Μέχρι τώρα η φωτογράφιση επιτρεπόταν κατόπιν ειδικής άδειας αλλά πλέον ο καθένας θα μπορεί να τραβάει φωτογραφίες σε όλους τους δημόσιους χώρους της Αιγύπτου, «δωρεάν και χωρίς προηγούμενη άδεια», ανέφερε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Ο κανονισμός αφορά όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες για προσωπικούς σκοπούς και όχι για εμπορικούς. Επιπλέον, «απαγορεύεται αυστηρά να φωτογραφίζονται σκηνές που μπορεί να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας», υπενθύμισε το υπουργείο, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο στόχος είναι να δοθεί νέα ώθηση στον τουρισμό, έναν τομέα που απασχολεί 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα και αποφέρει το 10% του ΑΕΠ της. Η Αίγυπτος, εν μέσω πληθωριστικών τάσεων, βασίζεται στον τουρισμό που αρχίζει τώρα να ανακάμπτει, έπειτα από δέκα χρόνια πολιτικής αναταραχής, μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, το 2011, και μετά την πανδημία της Covid-19.