Αποδόθηκε την περασμένη Δευτέρα το ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, οι οποίοι παρακολούθησαν τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος. Το έργο, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, υλοποιήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη: «Με την έναρξη του συστήματος πυρόσβεσης στις Μυκήνες και την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων ολοκληρώνεται η περιοδεία υπηρεσιακού κλιμακίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Αργολίδα και στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου. Μία περιοδεία που είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Τα έργα που υλοποιεί το ΥΠΠΟΑ στην Αργολίδα εξελίσσονται ομαλά και εντός χρονοδιαγραμμάτων. Με τον Περιφερειάρχη υπογράψαμε νέες προγραμματικές συμβάσεις, οι οποίες αφενός δείχνουν τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας, αφετέρου συμβάλλουν στο έργο της προστασίας και της ανάδειξης του μνημειακού πλούτου της Αργολίδας.

»Σήμερα, αποδώσαμε ένα πολύ σημαντικό έργο για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών. Οι πολύχρυσες Μυκήνες πράγματι καταστράφηκαν κάποτε από πυρκαγιά. Αυτή όμως ήταν η πυρκαγιά των Ατρειδών, μαζί με το αίμα, με τη δολοφονία, με όλα αυτά που μας περιγράφουν οι αρχαίοι τραγικοί ποιητές. Κάποιοι ίσως λυπήθηκαν, που δεν συνέβησαν και στις μέρες μας. Η φωτιά το 2020 δεν προκάλεσε φθορές στα μνημεία του χώρου, καθώς η ΕΦΑ Αργολίδας είχε προβεί ήδη στην υποδειγματική αποψίλωση του χώρου. Ωστόσο, κάποιοι επεδίωξαν να πλήξουν τον ελληνικό πολιτισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού, παρουσιάζοντας τις Μυκήνες ως κατεστραμμένες. Εμφάνισαν το γεγονός αυτό ως μεγάλη καταστροφή και έκαναν –χωρίς δισταγμό– ζημιά στην πατρίδα μας, στην οικονομία, στον τουρισμό. Κάποτε μιλούσαμε για κλιματική αλλαγή. Σήμερα, μιλάμε για κλιματική κρίση, με όλα τα βίαια φυσικά φαινόμενα που τη συνοδεύουν, πλημμύρες, πυρκαγιές, που συνιστούν εν δυνάμει κίνδυνο για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία. Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η αντιμετώπιση του πολιτιστικού μας αποθέματος από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έχει ξεκινήσει έναν συστηματικό σχεδιασμό για την προστασία του μνημειακού πλούτου μέσα από την πρόληψη και την γνώση ειδικών επιστημόνων».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Νίκας σημείωσε: «Το πρώτο πατριωτικό χρέος μας είναι η στήριξη του πολιτισμού και των μνημείων μας. Η φωτιά του 2020 πυρπόλησε τον αρχαιολογικό αυτόν χώρο χωρίς να προκαλέσει ζημιές στα μνημεία, ωστόσο το γεγονός αυτό μας εξέθεσε. Απολογηθήκαμε για αυτό το οποίο συνέβη, καθώς ένας παγκοσμίως γνωστός χώρος δεν διέθετε μηχανισμό πυρόσβεσης και άμεσα κινητοποιηθήκαμε, θέσαμε ως πρώτη μας προτεραιότητα να διατεθούν τα χρήματα των φορολογουμένων για να κλείσει η συγκεκριμένη πληγή. Είμαι πολύ χαρούμενος για την απόδοση σε χρήση του συστήματος πυρόσβεσης. Ευχαριστώ την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία είναι μια πραγματική πατριώτισσα που αγωνίζεται για τη διάσωση του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου της πατρίδας μας, δηλαδή της παράδοσης, των αρχαιολογικών μας θησαυρών, του παλαιότερου αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού μας».

Στην εκδήλωση ακολούθησε η υπογραφή των ακόλουθων Προγραμματικών Συμβάσεων:

– Για το έργο του αγωγού τροφοδοσίας νερού ύδρευσης του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών από το δημοτικό δίκτυο, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ.

– Για μελέτες και τεχνική βοήθεια ως προς τη συντήρηση και ανάδειξη μνημείων στην ΠΕ Αργολίδας, προϋπολογισμού 270.109,20 ευρώ.

– Για την ολοκλήρωση των μελετών ωρίμανσης του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου των οθωμανικών λουτρών (Χαμάμ) στον Δήμο Ναυπλιέων, προϋπολογισμού 30.888,40 ευρώ.

– Για δειγματοληψία και αναλύσεις από τον «Δημόκριτο» σε χάλκινο άγαλμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργους, προϋπολογισμού 5.000 ευρώ.

– Υπεγράφη επίσης τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης που αφορά στο έργο προστασίας και ανάδειξης των μυκηναϊκών τάφων στον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Ευαγγελίστριας, στο Ναύπλιο, καθώς και

– Προγραμματική Σύμβαση για την κατασκευή και εγκατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας προτομής του φιλέλληνα αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ, ο οποίος αποκάλυψε και ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο.