Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 12.30. Από την επόμενη ημέρα, το Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, με την πρώτη φάση της μόνιμης έκθεσης που επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο κέντρο του Πολυγύρου, λειτούργησε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1971 σε μία μόνο αίθουσα. Με την πάροδο του χρόνου και την αποκάλυψη πολλών και σημαντικών –συχνά μοναδικών– ευρημάτων ήταν απαραίτητη η επέκτασή του. Το έργο «Επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη του ΕΣΠΑ 2007-2013, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016.

Η έκθεση του νέου μουσείου αναπτύσσεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: «Τόπος και Ιστορία», «Προϊστορικές κοινωνίες», «Ιστορικοί χρόνοι», «Συλλογές και Δωρεές». Παρουσιάζονται ευρήματα από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς και νεκροταφεία της Χαλκιδικής, τον Άγιο Μάμα, την Όλυνθο και την Τορώνη, το Κριαρίτσι και τη Νέα Σκιώνη, ενώ επιλεγμένα εκθέματα των ρωμαϊκών χρόνων, επιτύμβια αγάλματα και στήλες, προετοιμάζουν τον επισκέπτη πριν από την ολοκλήρωση της ενότητας «Ιστορικοί Χρόνοι». Στην αίθουσα που εκτίθενται οι Συλλογές, κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η αξιόλογη Συλλογή Λαμπρόπουλου.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με πολυμεσικές εφαρμογές, όπως διαδραστικό χάρτη-χρονολόγιο που διατρέχει την ιστορία της Χαλκιδικής και θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, διαδραστικές οθόνες που αφορούν στην Ιστορία της Έρευνας με την παρουσίαση των σημαντικότερων σταθμών και ερευνητών στην περιοχή, στις Γραπτές Πηγές που αναφέρονται σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και στην προσωπικότητα του Αριστοτέλη, του μεγάλου Σταγειρίτη φιλοσόφου. Επίσης, μέσα από τρισδιάστατη προβολική χαρτογράφηση (3D Projection Mapping) παρουσιάζεται η ανασκαφική δραστηριότητα με τρόπο εύληπτο και παραστατικό, προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαδικασία και το αποτέλεσμα μιας ανασκαφής που καταλήγει στη συντήρηση, τη μελέτη και την παρουσίαση των ευρημάτων στο Μουσείο. Επιπλέον, οθόνες με τοπία και αρχαιότητες, εμπλουτισμένα με εικόνες από διαχρονικές δραστηριότητες στην περιοχή, καθώς και βίντεο από την περιοδική έκθεση της Συλλογής Λαμπρόπουλου που παρουσιάστηκε στο Μουσείο το 2019 συμπληρώνουν την πολυεπίπεδη πληροφόρηση για το κοινό.

Το έργο της επανέκθεσης «Οργάνωση και υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου – Α’ Φάση» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» και υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο «Οργάνωση και υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου – Β΄ Φάση ολοκλήρωσης και λειτουργίας», ενταγμένο στο ΠΔΕ και με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.

Το Μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη-Δευτέρα 08.30-15.30 – Τρίτη κλειστά. Τηλ. επικοινωνίας: 23710 21330.