Νίκος Καράμπελας / Αθηνά Ι. Κωνσταντάκη (επιμ.), Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο του 19ου αιώνα. Άνθρωποι και τοπία, κείμενα: Αθηνά Ι. Κωνσταντάκη / Ελένη Γ. Κατσαρού, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολης / Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, Πρέβεζα 2021, 184 σελ. ISBN πανόδετου: 978-960-7660-31-2

Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά / αγγλικά)

Ο ηρωισμός και οι Αγώνες των Σουλιωτών για Ελευθερία κατά την Προεπαναστατική κυρίως περίοδο, ευαισθητοποίησαν και ενέπνευσαν πολλούς Ευρωπαίους, που θέλησαν να δουν από κοντά τον τόπο των αγώνων των ηρώων. Τούτο συνετέλεσε αποφασιστικά στην ανάδυση ενός ευρέος ευρωπαϊκού περιηγητικού ρεύματος στην Ήπειρο του 19ου αιώνα.

Αποτέλεσμα του σχετικά μεγάλου αριθμού ξένων επισκεπτών υπήρξε το πλήθος συγγραμμάτων στα οποία οι συγγραφείς τους όχι μόνον εξέθεταν τις εντυπώσεις τους από την απομονωμένη τούτη γωνιά της Βαλκανικής, αλλά παρουσίαζαν ταυτόχρονα και την καθημερινή ζωή και τον χαρακτήρα των κατοίκων, τις σημαίνουσες προσωπικότητες, τις περιπέτειες, την αγριότητα της φύσης και τις ομορφιές της.

Η εικονογράφηση των περιηγητικών συγγραμμάτων του 19ου αιώνα γινόταν με τα διαθέσιμα την εποχή εκείνη μέσα. Στην προ-φωτογραφική περίοδο, οι απεικονίσεις των βιβλίων αποτελούσαν προϊόν της χαρακτικής τέχνης, η οποία μετέφερε στο χαρτί τα σκίτσα και τα έργα ζωγραφικής που οι ταξιδιώτες δημιουργούσαν, κατά κύριο λόγο, στη διάρκεια των περιηγήσεών τους. Τα χαρακτικά αυτά διασώζουν την εικόνα της Ηπείρου της εποχής τους.

Συμμετέχοντας στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα λεύκωμα με επιλογή χαρακτηριστικών απεικονίσεων που μας ταξιδεύουν στην Ήπειρο του 19ου αιώνα.