Τα περίφημα «Έπιπλα Σλήμαν» της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα ταξίδεψαν στο Βερολίνο για να αποτελέσουν μέρος της έκθεσης «Οι κόσμοι του Σλήμαν» στην Πινακοθήκη James Simon του Neues Museum στο Νησί των Μουσείων.

«Η  συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, με τα Έπιπλα Σλήμαν, σε μία τόσο σημαντική Διεθνή έκθεση είναι ιδιαίτερα τιμητική καθώς  έχει  καταστήσει το μουσείο πρεσβευτή του πολιτιστικού αποθέματος τόσο της πόλης όσο και της χώρας» δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Άννυ Ψάρρα, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης. «Στόχος μας είναι η συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα με την αναγνωρισμένη της  αξία να γίνει πολιτιστικός προορισμός σε πανελλαδικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η ανάδειξη της συλλογής, όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την επίπονη προσπάθεια των εργαζομένων αλλά και τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής, μας κάνει ως πολίτες αυτής της πόλης περήφανους, ανταποκρινόμενοι στο χρέος μας, απέναντι στον μεγάλο δωρητή και συλλέκτη Γεώργιο Κατσίγρα».

«Η συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα σε μια διεθνή έκθεση είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Η έκθεση στο Βερολίνο είναι εντυπωσιακή, άρτια μουσειολογικά και τα Έπιπλα Σλήμαν της Συλλογής Κατσίγρα εντάσσονται οργανικά στο αφήγημα και το νόημα της έκθεσης που επικεντρώνεται στην ανάδειξη της πολυσχιδούς προσωπικότητας του Ερρίκου Σλήμαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του μουσείου.

Για το δανεισμό των Επίπλων στο Βερολίνο εξασφαλίστηκαν όλες οι προϋποθέσεις και τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα τόσο για την ασφαλή μεταφορά και έκθεσή τους όσο και την επιστροφή τους.

Τα Έπιπλα Σλήμαν της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα

Tα έπιπλα του γραφείου του Ερρίκου Σλήμαν, αφενός αποτελούν ένα σπάνιο δείγμα του ελληνικού υλικού πολιτισμού από τα τέλη του 19ου αιώνα και αφετέρου είναι συνδεδεμένα με δύο σημαντικές προσωπικότητες: σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ καθ’ υπόδειξη και για λογαριασμό του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν για την κατοικία του στην Αθήνα, το «Ιλίου Μέλαθρον».

Τα μοτίβα τους (φτερωτοί κριολέοντες, ανθέμια, κεφαλές κριαριού, πόδια λιονταριού, αθηναϊκή γλαύκα, κεφαλές σατύρων) παραπέμπουν στην αναβίωση της αρχαιότητας μέσα από το πνεύμα του νεοκλασικισμού.

Τα έπιπλα κατασκευάστηκαν στη Βιέννη το 1880 από ξύλο καρυδιάς, ενώ το 1955 τα αγόρασε ο γιατρός Γεώργιος Κατσίγρας από τον παλαιοπώλη Στάθη Κυρλόγλου –αν και τα διεκδικούσε και η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη– για να τα τοποθετήσει έκτοτε στο γραφείο του, αρχικά στην κλινική και κατόπιν στο προσωπικό του ιατρείο. Συνοδεύονται από τρία χάλκινα αγάλματα – της Πηνελόπης, του Διονύσου και ενός ιππέα.

Περιήλθαν στην κατοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας ως κληροδότημα του Γεωργίου Κατσίγρα το 1998 μαζί με 1.170 βιβλία και 57 επιπλέον έργα τέχνης, συμπληρώνοντας τη δωρεά του συλλέκτη προς την πόλη της Λάρισας.

Έκτοτε, εκτίθενται μόνιμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Το 2001, με υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκαν μνημεία νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς.