Με εβδομήντα έργα από τους θησαυρούς του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας παρουσιάζεται η ερωτική τέχνη στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη που καταστράφηκε από τον Βεζούβιο. Στην έκθεση «Τέχνη και αισθησιασμός στις κατοικίες της Πομπηίας» παραδίδονται σε κοινή θέα δύο ερωτικά μετάλλια από ένα άρμα που ανεσκάφη πέρυσι, μια ερωτική σκηνή που κοσμούσε το ταβάνι ενός υπνοδωματίου και τρεις τοίχοι από ένα αναστηλωμένο υπνοδωμάτιο από μια άλλη βίλα. Επίσης, η νωπογραφία «Η Λήδα και ο Κύκνος» που αποκαλύφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στη διάρκεια ανασκαφών, στην οποία απεικονίζεται ο Δίας ο οποίος έχει πάρει τη μορφή ενός κύκνου και αποπλανεί τη μυθική βασίλισσα της Σπάρτης, Λήδα.

«Ο ερωτισμός ήταν παντού, σε κατοικίες, λουτρά και δημόσιους χώρους χάρη στην επιρροή των Ελλήνων, στην τέχνη των οποίων το γυμνό είχε έντονη παρουσία» εξήγησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «The Sunday Times», ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

Νέα ευρήματα, σαν αυτά που παρουσιάζονται στην έκθεση, ωθούν τους ειδικούς να επανεξετάσουν τις υποθέσεις τους για τη σημασία της ερωτικής τέχνης στη ρωμαϊκή κουλτούρα. «Οι ειδικοί είχαν την τάση να ερμηνεύουν κάθε δωμάτιο διακοσμημένο με τέτοιες σκηνές ως ένα είδος πορνείου» είπε, μιλώντας στον «Guardian», ο Zuchtriegel και υπογράμμισε ότι κάποτε αυτές οι εικόνες θεωρούνταν ότι ήταν κάτι σαν κατάλογος των υπηρεσιών που προσφέρονταν εκεί.

«Φαίνεται λίγο σαν κάτι τέτοιο, μιας και έχεις σκηνές πάνω από κάθε μία θύρα, αλλά είναι πάντα πολύ ριψοκίνδυνο να κάνεις αυτού του τύπου τις υπεραπλουστεύσεις. Η καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα ήταν τόσο πολύπλοκη όσο είναι η δική μας και είναι παρακινδυνευμένο να ανασυγκροτείς αυτό που συνέβαινε σε αυτά τα μέρη με το να κρίνεις απλά και μόνο στη βάση των εικόνων» τόνισε.

Η έκθεση «Arte e Sensualità nelle case di Pompei» στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας ολοκληρώνεται στις 15 Ιανουαρίου 2023.

Παρουσίαση της έκθεσης στο YouTube.