Περιοδική έκθεση με τίτλο Σπείρα. Αρχέγονες χαράξεις – σύγχρονες προσεγγίσεις, με μουσειακά αντικείμενα και δημιουργίες του εικαστικού Τάκη Στεφάνου θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014, και ώρα 20.00, στο Νομισματικό Μουσείο.

Ο Τάκης Στεφάνου προτείνει μια ιδιαίτερη αφήγηση γύρω από τη Σπείρα, που συχνά συνομιλεί με χαρακτηριστικές απεικονίσεις της σε αντικείμενα του παρελθόντος. Οι ύλες που χρησιμοποιεί στα έργα του, φυσικές και ανθρωπογενείς, μας παραπέμπουν σε αέναες διαδικασίες στοχασμού, μνήμης και μετασχηματισμού. Η πρόταση του καλλιτέχνη αποτέλεσε μια πρόκληση για τη δημιουργία μιας σύγχρονης πραγμάτευσης του μοτίβου και των εννοιολογικών προσεγγίσεων της σπείρας, που απαντά σε πλήθος παραλλαγών σε αντικείμενα και έργα τέχνης από τους προϊστορικούς έως τους νεότερους χρόνους.

Με στόχο την ολοκληρωμένη παρουσίαση των μορφών και των εννοιών του μοτίβου της σπείρας διαχρονικά, οι εικαστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη πλαισιώνονται με πρωτότυπα αρχαιολογικά ευρήματα από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Θ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν οι δημιουργίες του εικαστικού σε μία «συνομιλία» με έργα της αρχαιότητας, τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής του.

Το γενικό συντονισμό και την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς, ενώ τη μουσειoγραφική μελέτη και την εφαρμογή της υπογράφει ο μουσειογράφος Σταμάτης Ζάννος.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα στη αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Α’ ορόφου του Ιλίου Μελάθρου και η διάρκειά της θα είναι από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2014.