Έργα ύψους 29.000.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη νέα εποχή του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων. Τα εννέα έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν στη δημιουργία νέων και στην αναβάθμιση υφιστάμενων πωλητηρίων, καθώς και στην ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος για τη λειτουργία τους, τη δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, την προμήθεια νέων ειδών και τη δημιουργία νέων χώρων εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και αποθηκών, καθώς και Μουσείου αντιγράφων και εκμαγείων.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Για πάρα πολύ χρόνο, η δυναμική του πρώην Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων παρέμεινε ανενεργή και αναξιοποίητη, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων μας να μην βιώνουν στο επιθυμητό επίπεδο την εμπειρία της επίσκεψης, αλλά και να υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, εξαιτίας της αδυναμίας να κινηθούν οι απαιτούμενοι μηχανισμοί, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Οργανισμού. Η νέα εποχή του ΟΔΑΠ, που άρχισε με την ψήφιση του νόμου 4761/2020, αποκτά σταθερές βάσεις και μία πολύ σημαντική ενίσχυση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με υψηλή τεχνολογία και αναβάθμιση της παραγωγής, με τους νέους χώρους που διαμορφώνονται στο κτήριο της οδού Πειραιώς 260, την αξιοποίηση και ανάδειξη της Μοντελοθήκης ως επισκέψιμου Μουσείου αντιγράφων και εκμαγείων και τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου δικτύου πωλητηρίων και ηλεκτρονικού καταστήματος, ο ΟΔΑΠ θα μπορέσει να λειτουργήσει ως αναπτυξιακό εργαλείο, εξασφαλίζοντας πόρους για τον πολιτισμό και τη χώρα, αλλά και να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προβολή και αξιοποίηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Αναλυτικά, τα έργα αφορούν:

1. Την κατασκευή και τον εξοπλισμό 14 νέων πωλητηρίων (προϋπολογισμός 6.319.040 ευρώ), στο Δίον, την Ακρόπολη, τον Κεραμεικό, την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Μεσσήνη, την Αρχαία Κόρινθο, την Επίδαυρο, τη Λίνδο, το Ασκληπιείο Κω, τη Σπιναλόγκα, τη Νικόπολη, τους Δελφούς, τον Πλαταμώνα, καθώς και Μοντελοθήκη στο κτήριο επί της οδού Πειραιώς 260.

2. Την αναβάθμιση 30 Πωλητηρίων (προϋπολογισμός 4.374.720 ευρώ). Πρόκειται για τα πωλητήρια των: Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Δήλου, Ακρωτηρίου και Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου και Οδού Ιπποτών στη Ρόδο, Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Ολυμπιείου Αθηνών, κτηρίου πρώην ανθοπωλείων Βουλής, Κνωσού, Λότζιας Ρεθύμνου, Φαιστού, Σπηλαίου Ψυχρού, Ζάκρου, Αρχαιολογικού Μουσείου και Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Τύμβου Βασιλικών Τάφων Αιγών, Ρωμαϊκής Αγοράς-Λουτρών Παράδεισος στη Θεσσαλονίκη, Αιανής, Φιλίππων, Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, Μυστρά, Μονεμβασιάς, Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας, Παλαιού Φρουρίου και Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, Δωδώνης και Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.

3. Την πιλοτική λειτουργία πωλητηρίου στους χώρους των π. ανθοπωλείων της Βουλής των Ελλήνων (προϋπολογισμός 546.840 ευρώ) μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας μίσθωσης σε ιδιώτη.

4. Την προμήθεια καλλιτεχνικών και πολιτιστικών ειδών, πιστών αντιγράφων και σύγχρονων αντικειμένων εμπνευσμένων από την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και αναμνηστικών, εκδόσεων, υλικών συσκευασίας. Επίσης, την ανάπτυξη υπηρεσιών επικοινωνίας και τη συμμετοχή σε εκθέσεις (προϋπολογισμός 9.782.360 ευρώ).

5. Τη διαμόρφωση και οργάνωση λειτουργίας Εργαστηρίου πιστών αντιγράφων, Μοντελοθήκης και Αποθηκών του ΟΔΑΠ (προϋπολογισμός 5.194.980 ευρώ). Το έργο προβλέπει τη διαμόρφωση τμήματος εμβαδού έως 8.000 τ.μ., του κτηρίου στην οδό Πειραιώς 260, για τη στέγαση και λειτουργία των εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων, των αποθηκών, καθώς και της Μοντελοθήκης-Γλυπτοθήκης του ΟΔΑΠ, τη σύγχρονη και λειτουργική αποθήκευση των έργων και την εξασφάλιση υποδομών που θα μετασχηματίσουν τη Μοντελοθήκη σε Μουσείο αντιγράφων και εκμαγείων. Στο κτήριο θα λειτουργήσει πρότυπο εργαστήριο για την προώθηση της τέχνης της παραγωγής πιστών αντιγράφων, με δυνατότητα υλοποίησης σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που θα οδηγούν σε πιστοποίηση γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων.

6. Τη λειτουργία του ηλεκτρονικού πωλητηρίου (e-shop) του ΟΔΑΠ (προϋπολογισμός: 656.208 ευρώ).

7. Την προμήθεια τεχνικού και ψηφιακού-ηλεκτρονικού εξοπλισμού για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της παραγωγής πιστών αντιγράφων μνημείων (προϋπολογισμός: 958.536,39 ευρώ).

8. Την τεχνική υποστήριξη αναβάθμισης των καταστημάτων και προϊόντων του ΟΔΑΠ (προϋπολογισμός 578.768,84 ευρώ) με Γραφείο Διοίκησης Έργου και Νομικής Υποστήριξης, το οποίο θα αναλάβει την ωρίμανση και παρακολούθηση της υλοποίησης των Έργων που θα υλοποιήσει ο ΟΔΑΠ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

9. Την επέκταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) πωλήσεων και την αναβάθμιση εξοπλισμού και εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνιών στα πωλητήρια του ΟΔΑΠ (προϋπολογισμός 526.988,49 ευρώ).