Ημερίδα με τίτλο «Επίσκεψις Φώτη Κόντογλου» διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 στην Αίθουσα της Γερουσίας (Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων).

Ο Φώτης Κόντογλου (Αϊβαλί Μικράς Ασίας, 1896 – Αθήνα 1965), ζωγράφος, αγιογράφος, λογοτέχνης, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και επιδραστικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα. Αναζήτησε και ανέδειξε τη μεγάλη παράδοση της βυζαντινής τέχνης και την επέβαλε στην αγιογράφηση των ναών. Από το Αϊβαλί, βρέθηκε αρχικά στην Αθήνα και το Παρίσι για σπουδές, ενώ μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκατέλειψε βίαια την πατρίδα του για πάντα μαζί με το πλήθος των προσφύγων του μικρασιατικού ελληνισμού. Πόσο σημαντικά ήταν τα χρόνια γύρω από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και αμέσως μετά την τραγωδία, στη διαμόρφωση της κοσμοθεωρίας του Φώτη Κόντογλου, της συγγραφικής του συνείδησης και του εικαστικού έργου του;

Στόχος της ημερίδας είναι η επίσκεψις του έργου του, η επαναπροσέγγιση της εικαστικής και λογοτεχνικής δημιουργίας του και, ιδιαίτερα, οι καλλιτεχνικές, ιδεολογικές και αισθητικές αναζητήσεις του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920.

Η ημερίδα εγκαινιάζει το πλούσιο πρόγραμμα επιστημονικών και πολιτιστικών δράσεων που έχει προγραμματίσει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα της Γερουσίας με τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων και με ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση. Καθώς ο αριθμός παρισταμένων θα είναι περιορισμένος, λόγω των υγειονομικών μέτρων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν την προσέλευσή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: foundationpress@parliament.gr

Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά την ημερίδα, την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, μπορούν να πατήσουν εδώ για να βρουν τον απαραίτητο σύνδεσμο, καθώς και το πρόγραμμα της ημερίδας.