Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απρίλη η κινητοποίηση κατοίκων και φορέων, στο λιμάνι των Ν. Στύρων, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, γύρω και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και οικισμούς της περιοχής.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν οι Σύλλογοι Ελλήνων Αρχαιολόγων, Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού στο ΥΠΠΟ και μια σειρά από φορείς και κατοίκους της Εύβοιας, ενώ τη στήριξαν ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Η συγκέντρωση των εκατοντάδων κατοίκων και των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ άνοιξε με χαιρετισμό-καλωσόρισμα του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ν. Στύρων Δημήτρη Τσούλη, ενώ συνολικά οι εκπρόσωποι των φορέων που πήραν τον λόγο, καταδίκασαν την καταπάτηση προστατευόμενων περιοχών, αναδασωτέων εκτάσεων, την καταστροφή του περιβάλλοντος  και τη βεβήλωση αρχαιολογικών χώρων από τις ΑΠΕ, που κυριολεκτικά πια μπαίνουν μέσα στα σπίτια τους, αλλοιώνουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, έχουν δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία της περιοχής κ.ά.

«Υπενθυμίζουμε ότι μόνο στον Δήμο Καρύστου λειτουργούν περισσότερες από 450 ανεμογεννήτριες και ο σχεδιασμός προβλέπει να ξεπεράσουν τις 1.000. Μάλιστα το ΚΑΣ, στη λογική ότι “τα αιολικά πάρκα αναδεικνύουν τις αρχαιότητες” ενέκρινε την εγκατάσταση των αιολικών, εξυπηρετώντας έτσι την εταιρεία», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές και συνεχίζουν: «Από την άλλη, το Συμβούλιο, ρίχνοντας μπόλικη στάχτη στα μάτια μας, βάζει ως όρους την ανάδειξη των λατομείων (;;) και με παραινέσεις ζητά από την εταιρεία «αν είναι δυνατόν» οι ανεμογεννήτριες που είναι κοντά στην Ακρόπολη των Στύρων να πάνε λίγα μέτρα πιο πέρα. Οι Σύλλογοί μας από κοινού με τους κατοίκους της περιοχής, με τη δράση τους, αλλά και με παραστάσεις, τόσο στις συνεδριάσεις της ολομέλειας, όσο και στην αυτοψία του ΚΑΣ, ζητήσαμε την αρχαιολογική οριοθέτηση όλης της έκτασης του λόφου και του οικισμού του Νημποριού, κάτι, άλλωστε, που το επιθυμούν και οι κάτοικοι (!), την ανάδειξη των λατομείων, αλλά και τη μη έγκριση των αιολικών σταθμών που εισβάλουν ή περικυκλώνουν τα Μνημεία της περιοχής».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, στον σύντομο χαιρετισμό της, τόνισε ότι «….το αρχαιολογικό τοπίο στο Νημποριό, με τα λατομεία και τους δρόμους, καταλαμβάνει όλη την έκταση του λόφου, από την κορυφή μέχρι τη θάλασσα – μέχρι το μόλο του Νημποριού, εκεί που κάνετε μπάνιο, όπου και εκεί πέρα υπάρχουν ίχνη από το πώς έρχονταν πλοία και μετέφεραν τα προϊόντα του λατομείου. Αυτό όλο είναι ένα μοναδικό αρχαιολογικό τοπίο που θα έπρεπε το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να έχουν σεβαστεί και να έχουν προστατέψει. Δυστυχώς, αντί να είμαστε στο πλάι του Υπουργείου μας, είμαστε μαζί με εσάς, για να προστατέψουμε τα αρχαία από την καταστροφική μανία του Υπουργείου μας».

Από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων ο Κώστας Νικολάου, σημείωσε πως «…ως Σύλλογος, βρισκόμαστε δίπλα σε όλους όσους αγωνίζονται για την προστασία των μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα με το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι φανερό σε όλους μας ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντί να τα προστατεύουν, τα δίνουν βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που δεν αναγνωρίζουν τίποτα άλλο παρά μόνο το κέρδος τους».

Ενώ από τη μεριά της η Νίκη Δημητρίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού στο Υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε πως «…βλέπουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά να χάνεται για την εξυπηρέτηση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αρχαιότητες του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης […] Καμία αρχαιότητα θυσία στο βωμό του κέρδους! Τα βουνά και τα μνημεία, τα λατομεία στο Νημποριό, τα Δρακόσπιτα και την Ακρόπολη των Στύρων, δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Ανήκουν στους κατοίκους των Στύρων και στους επισκέπτες της περιοχής».

Με το πέρας της μαζικής συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές προχώρησαν στα αγωνιστικά οδοιπορικά, στα ρωμαϊκά λατομεία του Νημποριού, όπου εκεί ξεναγήθηκαν από τον αρχαιολόγο, μέλος του ΣΕΚΑ, Κώστα Νικολάου και διαπίστωσαν την καταστροφή που περιμένει τον αρχαιολογικό χώρο, αν πραγματοποιηθεί το έργο.

Παράλληλα με ένα δεύτερο οδοιπορικό στην Ακρόπολη των Στύρων, «Κάστρο Άρμενο», όπου εκεί την ξενάγηση έκανε η δρ Μαρία Χιδίρογλου, Αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Τμήμα Συλλογών Αγγείων, Έργων Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα αιολικά που περικυκλώνουν το μνημείο, τα οποία συνεχώς πληθαίνουν και το πνίγουν, αλλά και την άθλια κατάσταση στην οποία ο χώρος έχει περιέλθει.