Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ πραγματοποιεί διαδικτυακά και διά ζώσης μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης που έχουν ως στόχο να φέρουν το κοινό σε επαφή με την καλλιτεχνική παραγωγή του 20ού αιώνα, αλλά και την Νεοελληνική Τέχνη.

Τα μαθήματα της Νεοελληνικής Τέχνης θα υλοποιηθούν τόσο διά ζώσης στην Οικία Τέλλογλου, όσο και διαδικτυακά, ενώ τα μαθήματα Ιστορίας Τέχνης, αφιερωμένα στον 20ό αιώνα, θα υλοποιηθούν μόνο διά ζώσης στην Οικία Τέλλογλου, στην οδό Αριστοτέλους 2, στον 4ο όροφο.

Τα διαδικτυακά μαθήματα υλοποιούνται μέσω Google Meet.

Τα μαθήματα που θα πραγματοποιηθούν είναι τα εξής:

Ιστορία Νεοελληνικής Τέχνης

Διαδικτυακά: Τρίτη 18:30-20:30. Κόστος: 100€. Έναρξη: 29 Μαρτίου 2022 (10 μαθήματα)

Διά ζώσης: Τετάρτη 19:00-21:00. Κόστος: 100€. Έναρξη: 30 Μαρτίου 2022 (10 μαθήματα)

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαμορφώνεται η καλλιτεχνική έκφραση του κάθε αιώνα. Ταυτόχρονα, θα εξοικειωθούν με τα καλλιτεχνικά ευρωπαϊκά ρεύματα που επηρέασαν την παραγωγή έργων τέχνης στις διαφορετικές σχολές που αναπτύχθηκαν στον ελλαδικό χώρο και φυσικά, θα γνωρίσουν έργα-ορόσημα από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην ελληνική ζωγραφική, όπως τους αντιπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής, της Σχολής του Μονάχου (Βρυζάκης, Λύτρας, Γύζης, Ιακωβίδης, Τσόκος, Βολανάκης κ.ά.) αλλά και έργα των Τσαρούχη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Εγγονόπουλου κ.ά. που όρισαν την πορεία της ελληνικής ζωγραφικής τον 20ό αιώνα.

Μοντέρνα Τέχνη: 20ός αιώνας

Διά ζώσης: Τετάρτη 16:30-18:30. Κόστος: 120€. Έναρξη: 30 Μαρτίου 2022 (12 μαθήματα)

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή σκηνή-έκφραση του 20ού αιώνα, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη εξοικείωση με τα καλλιτεχνικά ρεύματά της και θα ταξιδέψουν στις απαρχές της δημιουργίας διάσημων έργων μέσα από το χρώμα και το σχέδιο, ξεκινώντας μια διαδρομή που θα τους μεταφέρει στα σαλόν του Παρισιού και θα τους αποκαλύψει τα μυστικά των μεγάλων καλλιτεχνών.

Πληροφορίες

Εγγραφές-πληροφορίες: Στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων education@teloglion.gr & 2310991614 (Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00-15:00).

Διάρκεια εγγραφών έως την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022.

Οι διά ζώσης συναντήσεις γίνονται σε κλειστά τμήματα έως 13 άτομα. Για την κράτηση της θέσης, είναι απαραίτητη η εφάπαξ καταβολή των διδάκτρων. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού συμμετοχών θα υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας και δεύτερου τμήματος, σε μέρα και ώρα που θα συζητηθεί. Δεδομένων των συνθηκών για την αντιμετώπιση της Covid-19 και λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Για τη συμμετοχή σας στα διά ζώσης μαθήματα, απαιτείται: α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή β) πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από αυτόν, μαζί με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω.

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες στους χώρους εντός και εκτός κτιρίου. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος.

Δυνατότητα απεγγραφής, με πλήρη επιστροφή διδάκτρων ως και τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων.