Εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες, διοργανώνει το Μουσείο Κοτσανά το Σάββατο 5  και την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022 (και ώρα 12.00).

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του  αποτελέσματος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους. Θα εξασκηθούν, θα διαγωνιστούν και θα κερδίσουν ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.

Περιστρέφοντας το κοµβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα, θα ξεκλειδώσουν µόνοι τους τα «µυστικά» του. Θα μπορούν να «μεταφερθούν» στο παρόν, το παρελθόν ή το µέλλον και να εντοπίσουν τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ηµερολόγιο, την ηµέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ηµεροµηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων κ.ά.

Τέλος, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν µόνοι τους ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς και να πάρουν το δηµιούργηµά τους ως διακοσµητικό στο γραφείο τους.

Πληροφορίες

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες –μικρούς, μεγάλους και οικογένειες– και πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά», Πινδάρου 6 και Ακαδημίας, Κολωνάκι, Αθήνα.

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός). Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μία ημέρα πριν.

Διάρκεια: 90 λεπτά. Ώρα προσέλευσης: 15’ πριν από την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.