Επιγραφές, οροθέσια, επώνυμοι ευεργέτες-χορηγοί ζωντανεύουν την αρχαία πόλη Μόρρυλο και το υπερτοπικής σημασίας Ασκληπιείο-θεραπευτήριό της, μέσα από τη δεκάλεπτη ταινία «Η Πόλις των Μορρυλίων», η οποία έκανε πρεμιέρα στο YouTube την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου.

Η ταινία –με χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού– συνδυάζοντας κινηματογραφικά πλάνα με εικαστικές και ζωγραφικές απεικονίσεις, σκιαγραφεί πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής της πόλης της αρχαίας Μορρύλου και συστήνει την ομώνυμη πόλη της αρχαίας Κρηστωνίας.

«Στηρίζεται σε επιγραφικές μαρτυρίες, που είναι εξαιρετικά πλούσιες», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη.

Οι τιμητικές επιγραφές ήταν αναρτημένες στο επιφανέστερο σημείο του Ασκληπείου της, το οποίο, όπως τονίζει η κα Στρατούλη, πρέπει να έπαιζε πολύ σημαντικό πολιτικό, κοινωνικό και θρησκευτικό ρόλο για την πόλη και ήταν ευρύτερα γνωστό στην περιοχή, καθώς προκύπτει ότι το επισκέπτονταν –επιφανείς και όχι μόνο– ασθενείς άλλων περιοχών, όπως ο Σωσίας, ο υιός του Σωσιπόλεως, που καταγόταν από το Ίωρον.

Με αυτήν την ταινία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς επιχειρεί να κάνει ευρύτερα γνωστό, μέσω του αρχαιολογικού υλικού, αλλά και animation, ότι η αρχαία Μόρρυλος ήταν μια σημαντική πόλη με πολιτειακούς θεσμούς, δηλαδή είχε Βουλή, επώνυμους άρχοντες, συνέλευση των πολιτών, αγορά, δημόσιο αρχείο, διαδικασίες ψηφοφορίας, και μάλιστα, όπως προκύπτει από τις επιγραφές, υπήρχαν και ζωηρές συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών πολιτειακών ομάδων. «Έχει ενδιαφέρον ότι πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η Μόρρυλος, ακμάζουν από τα υστεροκλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά, μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια» τονίζει η κα Στρατούλη.

Ένα παζλ γνώσης

Τα επιγραφικά τεκμήρια προέρχονται από παραδόσεις και συνθέτουν ένα παζλ γνώσης για την ευρύτερη περιοχή. Η ανασκαφική διερεύνηση της πόλης συνεχίστηκε μόλις πέρυσι, μετά από πολλά χρόνια, ενώ μια γενική αντίληψη για την πολεοδομική οργάνωσή της προέρχεται από γεωφυσικές διασκοπήσεις εδάφους από το Τμήμα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα.

«Είμαστε πλέον αρκετά σίγουροι ότι το Ασκληπιείο ήταν κάτω από το σημερινό χωριό των Άνω Αποστόλων, 18 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης του Κιλκίς, και ότι η αρχαία πόλη βρίσκεται ακριβώς δίπλα», σημειώνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και προσθέτει: «Πρόθεση της Εφορείας είναι να αναδειχθούν αντιπροσωπευτικά τμήματα του οικιστικού ιστού της πόλης και δημοσίων κτιρίων της και να τα αποδώσουμε στον σύγχρονο επισκέπτη με τη δημιουργία ενός νέου αρχαιολογικού χώρου και νέων πολιτιστικών διαδρομών».

Αγελαδοτροφία από τον 3ο αιώνα π.Χ.

Όπως αναφέρει η κα Στρατούλη από τις επιγραφές γίνονται γνωστά και αρκετά στοιχεία για την παραγωγική ζωή της περιοχής. Αρκετοί από τους επιφανείς κατοίκους της, που ήταν χορηγοί του Ασκληπιείου και της πόλης, όπως ο Αλκέτας, προσέφεραν στο Ασκληπείο μία αγελάδα. Στην περίπτωση της χορηγίας του Παράνομος, από την αγελάδα που προσέφερε στο ιερό δημιουργήθηκε μια μικρή αγέλη, η οποία υπήρξε σημαντικό κεφάλαιο για το Ασκληπιείο, ενώ ακόμη και σήμερα, αιώνες μετά, η αγελαδοτροφία παραμένει αναπτυγμένη στην περιοχή.

Η ταινία «Η Πόλις των Μορρυλίων» συμμετέχει στον Διεθνή Διαγωνισμό 2021 «Museums in Short» στον οποίο πέρυσι μια άλλη ταινία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, πάλι με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, με τίτλο «Σέλευκος Α’ Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην ελληνιστική οικουμένη», απέσπασε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία κοινού. Ο διαγωνισμός Museums in Short είναι ένας διεθνής διαγωνισμός για ταινίες μικρού μήκους, η παραγωγή των οποίων έχει πραγματοποιηθεί για μουσεία με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας τους και την ενημέρωση του κοινού.