Tο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει και φέτος τις καλύτερες προτάσεις για τα Σαββατοκύριακα των παιδιών. Έτσι, κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι και τον Μάιο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από δράσεις προσαρμοσμένες για την κάθε ηλικία (2,5 έως 10 ετών), όπως παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τηρούνται όλα τα μέτρα και οι κανόνες που ισχύουν για την πρόληψη και προστασία από τον COVID-19 και το προσωπικό του Μουσείου έχει εμβολιαστεί. Επιπλέον, το Μουσείο έχει λάβει το Σήμα SGS DISINFECTION MONITORED CLEANING CHECKED MARK, που επικυρώνει τη σωστή εφαρμογή των διαδικασιών απολύμανσης για την πρόληψη της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 / Covid-19 σε όλους τους χώρους του.

Τα προγράμματα

—«I like to move it, move it!» (Σάββατο 4/12, 11:00-13:00, Κυριακή 5/12 και Κυριακή 19/12, 11:30-13:30)

Τον πιο γιορτινό μήνα του χρόνου, γονείς και παιδιά ξεσηκώνουν το Μουσείο με έναν χορό που αγαπήθηκε από όλον τον πλανήτη τη χρονιά που πέρασε. Ένας ρυθμός από τη Νότια Αφρική οδηγεί τα βήματά μας και τα γεωμετρικά σχήματα της αφρικανικής τέχνης μάς δίνουν την έμπνευση για τα χριστουγεννιάτικα κάδρα μας. Γονείς και παιδιά κόβουν, κολλάνε, βάφουν  και τυπώνουν για να δημιουργήσουν με την τεχνική της κολλογραφίας πρωτότυπα έργα. Έργα που θα γίνουν κάδρα, κάρτες και ευχές για τα Χριστούγεννα γεμίζουν το εργαστήριο μας. Γονείς και παιδιά αφήνονται στη μαγική διαδικασία του τυπώματος και βλέπουν μπροστά στα μάτια τους να ξετυλίγεται ένα μικρό θαύμα.

Για γονείς και παιδιά 2-3,5 ετών. Με την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου. Εισιτήριο 12€ (για 1 παιδί και 1 γονέα). Μόνο για ελληνόφωνα παιδιά. Mέγιστος αριθμός παιδιών: 10.

—«Ταξίδια στον χρόνο» (Σάββατο 11/12, 11:00-13:00, Κυριακή 12/12, 11:30-13:30, και Σάββατο 18/12, 11:00-13:00)

«Ο Κήπος του Χιονιού είναι ένα μέρος ασφαλές για τη μικρή Άνια, μακριά από τους κινδύνους της παγωμένης ερημιάς που τον περιτριγυρίζει. Όμως, πέρα μακριά, κάτω από το κινούμενο ποτάμι του πάγου, ένα πλάσμα ξυπνά από ύπνο 1000 χρόνων. Τα παγωμένα μάγια της θα φτάσουν ως την καρδιά του Κήπου του Χιονιού και θα στείλουν την Άνια και τον πατέρα της σ’ ένα επικίνδυνο ταξίδι για να φέρουν πίσω τον άνθρωπο που αγαπούν περισσότερο». («Η Άνια και η Μάγισσα του Χιονιού», των Linda Sunderland και Daniel Egneus, Εκδόσεις Μάρτης)

Στο Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι μας ακολουθούμε την Άνια και τον πατέρα της στο ταξίδι τους στον παγωμένο Βορρά και μαγευόμαστε από τις εικόνες του βιβλίου των Linda Sunderland και Daniel Egneus. «Η Άνια και η Μάγισσα του χιονιού» θα γεμίσει το μυαλό μας με εικόνες για να φτιάξουμε τα δικά μας παραμύθια με την τεχνική του κολάζ και τη ζωγραφική. Σελίδες περιοδικών και χρωματιστά φύλλα παίρνουν τη θέση των χρωμάτων και οι μπογιές δίνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Στο τέλος, οι γονείς θα βοηθήσουν τα παιδιά τους και θα γράψουν τα κείμενα με ένα πινέλο…

Για παιδιά 4-6 ετών. Με την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου. Εισιτήριο 12€. Μόνο για ελληνόφωνα παιδιά. Mέγιστος αριθμός παιδιών: 15

—«Σύγχρονοι καλλιτέχνες και περιβάλλον» – Ai Weiwei (Σάββατο 4/12, 11:00-13:00, και Κυριακή 5/12, 11:30-13:30)

Ο ηλιόσπορος αποτελεί για τον Ai Weiwei ένα χαλαρωτικό σνακ που μοιραζόμαστε με τους φίλους μας, όπως κάνουμε και με τα συναισθήματα ή τα όνειρά μας. Προέρχεται από ένα λουλούδι που ψάχνει συνεχώς το φως του ήλιου, σύμβολο ενότητας, ελπίδας και ζεστασιάς. Το αποτέλεσμα; Φτιάχνει λόφους από εκατοντάδες χιλιάδες χειροποίητους ηλιόσπορους.

Το εργαστήριο θα ξεκινήσει με μία σύντομη αναφορά στο έργο του καλλιτέχνη και μια λεπτομερέστερη περιγραφή του έργου του Sunflower Seeds. Στη συνέχεια τα παιδιά θα κατασκευάσουν λόφους από πηλό τους οποίους θα επικαλύψουν με ηλιόσπορους.

Για παιδιά 6-10 ετών. Με την Εικαστικό–Μουσειοπαιδαγωγό Βίβιαν Εμμανουηλίδου. Εισιτήριο: €12. Mέγιστος αριθμός παιδιών: 12.

—«Σύγχρονοι καλλιτέχνες και περιβάλλον»: Alexander Calder – «Έρχεται χιονοθύελλα στο Μουσείο!» (Σάββατο 11/12, 11:00-13:00, και Σάββατο 18/12, 11:00-13:00)

Σύμφωνα με τον Alexander Calder, τα έργα του αποτελούν γλυπτά σε κίνηση που σε καλούν να τα ακολουθήσεις και να ακούσεις τη «μελωδία» τους. Με βάση το έργο του με τίτλο Snow Flurry I (1948), τα παιδιά θα φτιάξουν τα δικά τους κινούμενα γλυπτά που θυμίζουν χιονοθύελλα και θα γεμίσουν το Μουσείο με τη μαγεία των γιορτών.

Για παιδιά 6-10 ετών. Με την Εικαστικό–Μουσειοπαιδαγωγό Βίβιαν Εμμανουηλίδου. Εισιτήριο: €12. Mέγιστος αριθμός παιδιών: 12.

Πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες στο 210 7294220, Δευτέρα–Παρασκευή: 10:00-13:00

Εισιτήρια στο viva.gr

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr