Η σκηνοθέτης Μέμη Σπυράτου, που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ, και ο Δημήτρης Κομνηνός, καλλιτεχνικός διευθυντής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Οδύσσεια-Πολιτιστικές Εκδηλώσεις», σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), προκηρύσσουν το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας – ΑΓΩΝ, με θεματικό τίτλο «Οικουμενική Κοινότητα».

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας – ΑΓΩΝ θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 10 έως τις 16 Μαΐου 2022.

Η Μέμη Σπυράτου εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός διετούς (biennale) Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας στην Ελλάδα, το 1995 και έπειτα από τρεις βραβεύσεις της σε αρχαιολογικά φεστιβάλ του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο), θεωρώντας το εθνικό ζήτημα: τη στιγμή που η Ευρώπη έσφυζε από φεστιβάλ ταινιών αρχαιολογικού περιεχομένου (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Eλβετία κ.ά.) στην Eλλάδα, χώρα συνυφασμένη με την ίδια την έννοια της αρχαιολογίας, δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο.

Έτσι, η Πρώτη Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου – ΑΓΩΝ πραγματοποιήθηκε το 1996, κυρίως χάρη στην έμπρακτη στήριξη της δημοσιογράφου της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Λένας Σαββίδη και της αρχαιολόγου Άννας Λαμπράκη, εκδότριας του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες».

Στα 25 χρόνια της πορείας του, ο ΑΓΩΝΑΣ εξελίχθηκε σε θεσμό όχι απλώς πανελλαδικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας. Το αποδεικνύουν οι συνεργασίες με σημαντικούς φορείς (National Gallery of Art – Washington, Goethe Institut, Πρεσβεία της Γαλλίας, Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κ.ά.) και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού και της επιστήμης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η προβολή ταινιών από μεγάλα δίκτυα (BBC, RAI, ARTE, ZDF και φυσικά ΕΡΤ και ΡΙΚ), αλλά και η μεγάλη αποδοχή από το ευρύ κοινό που ακολουθεί πιστά τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια.

H θεματολογία του φεστιβάλ είναι η αρχαιολογία με την ευρύτερη έννοια του όρου: Αρχαιότητα, Μεσαίωνας, λαϊκές τέχνες, παραδόσεις, βιομηχανική αρχαιολογία, η πολιτιστική κληρονομιά, η καταγραφή του κάθε κόσμου, που νομοτελειακά χάνεται, το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά κι από όλον τον κόσμο, ανθρώπους-ονειρευτές μιας καλύτερης ζωής.

«Το όνειρο της οικουμενικής πολιτείας των ανθρώπων που θεμελιώνεται στις έννοιες της ελευθερίας, της ισονομίας και της δικαιοσύνης κρατάει όσο κρατάει η ανθρώπινη ύπαρξη» επισημαίνει η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Μέμη Σπυράτου, «και παρόλο που μοιάζει ουτοπικό, εμείς επιμένουμε πως δεν είναι ακατόρθωτο. Γι’ αυτό ελπίζουμε. Αν όχι για εμάς, ελπίζουμε για τον μελλοντικό άνθρωπο, το οικουμενικό “Εμείς”. Γι’ αυτό αφιερώνουμε το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας – ΑΓΩΝ στον παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη που, πρώτος μεταξύ ίσων, οραματίστηκε την «Οικουμενική Κοινότητα», συμπυκνώνοντας το όραμα της αρχαιολογικής έρευνας στη λιτή ρήση του: «Ο άνθρωπος είναι ένα χρέος».

Κριτικές επιτροπές

Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου, της αρχαιολογίας, της λαογραφίας και της δημοσιογραφίας συμμετέχουν στις κριτικές επιτροπές του 11ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ.

Την Προκριματική Επιτροπή, που είναι επιφορτισμένη με την επιλογή των ταινιών που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, απαρτίζουν αλφαβητικά οι: Ευάγγελος Καραμανές (διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών), Πέγκυ Λάγιου (παραγωγός), Γιώργος Μουζακίτης (σκηνοθέτης-παραγωγός), Κυριακή Μπεϊόγλου (δημοσιογράφος), Ζέτα Ξεκαλάκη (αρχαιολόγος, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες), Πέπη Ραγκούση (δημοσιογράφος), Γεωργία Σαλαμπάση (σκηνοθέτης),  Γιάννης Σημηριώτης (ειδικός στις νέες  τεχνολογίες) και Άρης Φατούρος (σκηνοθέτης-παραγωγός, σύμβουλος προγράμματος Βουλή-Τηλεόραση).

Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει τα θεσπισμένα βραβεία του ΑΓΩΝΑ, απαρτίζουν αλφαβητικά οι: Δήμος Αβδελιώδης (σκηνοθέτης), Dario di Blasi (αρχαιολόγος, διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας της Φλωρεντίας, Ιταλία), Lada Laura (αρχαιολόγος, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Split, Κροατία), Nazim Guveloglu (παραγωγός-σκηνοθέτης, Τουρκία), Μάνος Ζαχαρίας (σκηνοθέτης), Νίκος Καλτσάς (αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης), Άννα Νταλάρα (εκδότης-παραγωγός συναυλιών), Μέμη Σπυράτου (σκηνοθέτης) και Νίκος Σταμπολίδης (αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης).

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Πληροφορίες

Η προθεσμία για την υποβολή συμμετοχών λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2021. Πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής και το έντυπο συμμετοχής θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας – ΑΓΩΝ, www.agonfestival.com

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Φεστιβάλ στο τηλέφωνο 210 3312990 και στο e-mail: info@agonfestival.com