Ρούχα σχεδιαστών που φορέθηκαν από σταρ, όπως οι Ντέιβιντ Μπόουι και Χάρι Στάιλς, θα παρουσιαστούν στο Μουσείο V&A, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο έκθεσης αφιερωμένης στα ανδρικά ενδύματα. Η έκθεση «Fashioning Masculinities: The Art of Menswear» «εξυμνεί τη δύναμη, τη δεξιοτεχνία και την πολυμορφία της ανδρικής ενδυμασίας και εμφάνισης» υπογραμμίζουν οι επιμελήτριές της, Κλερ Γουίλκοξ και Ρόζαλιν ΜαΚέβερ.

«Η ανδρική μόδα απολαμβάνει μια περίοδο πρωτοφανούς δημιουργικότητας… αυτό είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και το φύλο. Η έκθεση θα φέρει κοντά ιστορικές και σύγχρονες εμφανίσεις με τέχνη που αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύεται η αρρενωπότητα. Αυτή θα είναι μια γιορτή της ανδρικής γκαρνταρόμπας» προσθέτουν στην περιγραφή της έκθεσης.

Ειδικότερα θα παρουσιαστούν 100 εμφανίσεις παράλληλα με 100 έργα τέχνης –πίνακες της Αναγέννησης, γλυπτά και ταινίες– σε τρεις θεματικές ενότητες: «Undressed», «Overdressed» και «Redressed».

Η πρώτη ενότητα εξερευνά το ανδρικό σώμα και τα εσώρουχα, καθώς και το πώς τα κλασικά ευρωπαϊκά ιδεώδη αρρενωπότητας διαιωνίστηκαν και αμφισβητήθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η δεύτερη ενότητα εξετάζει την ανδρική γκαρνταρόμπα της ελίτ, που χαρακτηρίζεται από υπερμεγέθεις σιλουέτες, πολυτελή υλικά όπως μετάξι και βελούδο σε τολμηρά χρώματα και συμβολικά μοτίβα που εκφράζουν την κατάσταση, τον πλούτο και τον προσωπικό χαρακτήρα. Η αγγλική ραπτική και η προέλευση του κοστουμιού –με ιστορικά ρούχα από τη συλλογή του V&A– παρουσιάζονται στην τρίτη ενότητα μαζί με σύγχρονους αναδημιουργίες. Επιπλέον εξετάζεται πώς η στρατιωτική ενδυμασία επηρέασε την αστική ενδυμασία.

Η έκθεση «Fashioning Masculinities: The Art of Menswear» θα εγκαινιαστεί στις 19 Μαρτίου 2022 και θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου 2022.