Tο πορτρέτο της Ντόρα Μάαρ, της κροατικής καταγωγής μούσας και συντρόφου του Πάμπλο Πικάσο, παρουσιάζεται στα Ανάκτορα Κλόβιτς στο Ζάγκρεμπ, λίγες μέρες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης «Αριστουργήματα από το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι».

Το κιβώτιο με τον πίνακα που φιλοτέχνησε ο μεγάλος ζωγράφος άνοιξε παρουσία Γάλλων ειδικών, μερικές μέρες μετά την άφιξή του στο Ζάγκρεμπ, υπό ισχυρή αστυνομική προστασία και τοποθετήθηκε σε αίθουσα στην οποία επικρατούν ειδικές συνθήκες.

Τα υπόλοιπα έργα τέχνης θα τοποθετηθούν στην γκαλερί Ανάκτορα Κλόβιτς έως το τέλος της εβδομάδας και από τις 18 Μαρτίου η έκθεση θα είναι έτοιμη για το κοινό, δήλωσε η διευθύντρια του Μουσείου Πικάσο, Αν Μπαλτασαρί.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 56 πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά ενός από τους κυριότερους εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, ιδρυτή του κυβισμού, ζωγράφου, γλύπτη και γραφίστα.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται περίπου 100 έργα τέχνης και διάφορα έγγραφα που απεικονίζουν το συναρπαστικό ταξίδι του δημιουργού του μοντερνισμού, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες με βάση χρονολογικά κριτήρια και προβάλλει τα πρώτα έργα του, έργα της μπλε και ροζ περιόδου, έργα της περιόδου του πρωτοκυβισμού, δημιουργίες από τις εξερευνήσεις στην Αφρική και εμβληματικές δημιουργίες του αναλυτικού και συνθετικού κυβισμού, έργα της κλασικής περιόδου, του σουρεαλισμού και τα τελευταία έργα του.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση έχει το πορτρέτο της Ντόρα Μάαρ, έργο του 1937. Η ερωτική ιστορία του διάσημου ζωγράφου με την καλλιτέχνη, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Ενριέτε Τεοντόρα Μάρκοβιτς, αποτέλεσε θέμα έκθεσης που διοργανώθηκε το 2004 στα Ανάκτορα Κλόβιτς στο Ζάγκρεμπ.

Το κόστος της έκθεσης, που θα εγκαινιαστεί στις 23 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουλίου, ανέρχεται στα 9 εκ. κούνα (1.186.328 ευρώ) και είναι ασφαλισμένη για 670 εκ. ευρώ. Περίπου 200 γιγαντιαίων διαστάσεων αφίσες και πινακίδες με φωτισμό θα τοποθετηθούν στο Ζάγκρεμπ και άλλες 300 σε μεγάλες πόλεις της Κροατίας, στις συνοριακές διαβάσεις και στους αυτοκινητόδρομους για την προβολή της έκθεσης.

Στη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης θα διοργανωθούν διαλέξεις που αφορούν την προσωπικότητα και το έργο του δημιουργού, το οποίο παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών, ερευνητών, κριτικών της τέχνης και της συνολικής επιστημονικής κοινότητας. Επιπλέον θα διεξαχθεί διαγωνισμός οπτικοακουστικών έργων για παιδιά και νέους.