Μια πρωτότυπη δράση ευαισθητοποίησης σχετικά με την προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών βοτσαλωτών δαπέδων του Καστελλόριζου έχουν προγραμματίσει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, η Diadrasis και ο Δήμος Μεγίστης, στο πλαίσιο των εορτασμών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το «βοτσαλάκι, βοτσαλάκι» είναι μια τριήμερη δράση με σκοπό την αναγνώριση της πολιτιστικής αξίας της παραδοσιακής τέχνης των βοτσαλωτών δαπέδων και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας τους. Με αφετηρία το βοτσαλωτό δάπεδο του αύλειου χώρου της Σχολής Σταματίου, το «βοτσαλάκι, βοτσαλάκι» περιλαμβάνει δράσεις κοινού, διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά και ενήλικες, και συλλογή σχετικών αφηγήσεων και μαρτυριών. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση / ομιλία στο ευρύ κοινό, με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο των δράσεων κοινού θα πραγματοποιηθούν: εκπαιδευτικά εργαστήρια κατασκευής βοτσαλωτού και ανοιχτές συζητήσεις μεταξύ επαγγελματιών του πολιτισμού και των πολιτών. Εν συνεχεία, μέσω ενός διαδραστικού παιχνιδιού πόλης, οι νέοι καλούνται να συμβάλουν στην προστασία και στην ανάδειξη των βοτσαλωτών δαπέδων του τόπου τους. Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, η ερευνητική ομάδα της Diadrasis θα συζητήσει με τους κατοίκους του νησιού συλλέγοντας απόψεις με θέμα «για μένα το βοτσαλωτό είναι…» στο πλαίσιο συλλογής αφηγήσεων και μαρτυριών.