Πολιτιστική… επίθεση στην κοινωνία για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της «εξαπολύει» η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που έχει παράλληλα να αντιπαλέψει την κρατική υποχρηματοδότηση αλλά και την υποστελέχωση των υπηρεσιών της.

Χθες, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό της πόλης και αρχαιολόγοι ανέλαβαν να ξεναγήσουν τους επισκέπτες και να τους μυήσουν στο έργο τους, στάδιο προς στάδιο, από την ανασκαφή, μέχρι τη συντήρηση και τελικώς την ανάδειξη και προστασία κάθε αρχαιολογικού ευρήματος.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της καθιέρωσης της 21ης Οκτωβρίου ως «Ημέρας αφιερωμένης στην προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Σκοπός των δράσεων στην κρίσιμη αυτή περίοδο είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, από τη μια πλευρά όσον αφορά το ρόλο που διαδραματίζει η Αρχαιολογική Υπηρεσία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, έναν ρόλο άρρηκτα δεμένο με τη φροντίδα και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και από την άλλη σε ό,τι αφορά στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών της.

Μέσα από τις δράσεις της ΙΓ’ ΕΠΚΑ, δόθηκε η δυνατότητα στους εργαζόμενους να κάνουν γνωστά στους επισκέπτες του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου το αντικείμενο και την ποιότητα της δουλειάς τους και να αναδείξουν την ευρύτερη σημασία του έργου τους για την κοινωνία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη του τόπου τους, στο πλαίσιο του αγώνα τους ενάντια στις όποιες πολιτικές απαξίωσης και συρρίκνωσής τους.

Όπως ανέφερε η αρχαιολόγος Βάσω Ροντήρη, το αρχαιολογικό έργο είναι επίπονο, ιδίως όταν η πολιτεία δηλώνει απούσα και δεν χρηματοδοτεί επαρκώς τις δραστηριότητες. «Δεν φθάνει μόνο να βγάλουμε στο φως ένα εύρημα. Χρειάζεται συντήρηση, ανάδειξη και προστασία. Δεν έχει νόημα να κρατάμε την πολιτιστική μας κληρονομιά στις αποθήκες. Και η Πολιτεία γνωρίζει ότι μέσα από τον πολιτισμό μπορούμε ως χώρα να έχουμε έσοδα και ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έθεσε ακόμη και το ζήτημα της υποστελέχωσης των αρχαιολογικών υπηρεσιών και της μισθολογικής υποβάθμισης των εργαζομένων σε αυτές.