Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζει από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:00), την έκθεση μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων του Αντώνη Τζούμα, με τίτλο «Καράβια-θρύλοι των θαλασσών κατά την εθνεγερσία του 1821», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο. Στην έναρξη της έκθεσης, ο ναυπηγός-συγγραφέας Γρηγόρης Καρταπάνης θα μιλήσει για τον Αντώνη Τζούμα και το έργο του.

Η έκθεση αναδεικνύει την ελληνική ναυτοσύνη, το ναυτεμπόριο και τη δράση των Ελλήνων στη θάλασσα την περίοδο της Τουρκοκρατίας, μέσα από μικροναυπηγημένα ομοιώματα ιστορικών πλοίων που έλαβαν μέρος στον Αγώνα. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μοντέλα πλοίων, πιστά αντίγραφα υπό κλίμακα των πραγματικών, από ξύλο, μπρούτζο, χαλκό, χάλυβα και άλλα υλικά, που ζωντανεύουν την ιστορία του Αγώνα, των καπετάνιων και των τόπων όπου αυτοί έδρασαν.

Ο Αντώνης Τζούμας γεννήθηκε στον Βόλο το 1944. Η αγάπη του για τη θάλασσα και τη ναυτική παράδοση έγινε αιτία να ασχοληθεί συστηματικά με την έρευνα και τη μελέτη της ελληνικής και ευρωπαϊκής παραδοσιακής ναυπηγικής. Από το 1971 ασχολείται με τον μοντελισμό, κατασκευάζοντας ξύλινα ομοιώματα ιστορικών ιστιοφόρων πλοίων και έχει δημιουργήσει περισσότερα από 100 διαφορετικά ομοιώματα, ενώ έργα του έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς της Ένωσης Μοντελιστών Ελλάδος.

Διάρκεια έκθεσης: 8 Σεπτεμβρίου-18 Οκτωβρίου 2021.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15 Οκτωβρίου), 10:00-17:00 (από 16 Οκτωβρίου).