Διεθνές συνέδριο στο οποίο θα ανακοινωθούν επίσημα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τα συμπεράσματα και ευρήματα της συνεχιζόμενης ανασκαφής στα Ροδαφνίδια, θα διοργανωθεί το 2022 στη Λέσβο.

Στη θέση Ροδαφνίδια στο Λισβόρι της Λέσβου, η αρχαιολογική σκαπάνη συνέδεσε το νησί με την Κατώτερη Παλαιολιθική περίοδο. Η περιοχή ανασκάπτεται συστηματικά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και διεθνή ομάδα εργασίας, υπό την επιστημονική διεύθυνση της καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Νένας Γαλανίδου, ήδη από το 2012 και για 10η συνεχή χρονιά, φέρνοντας στην επιφάνεια την προϊστορική Λέσβο, με πλήθος ευρημάτων. Τα ευρήματα, κυρίως χειροπελέκεις και κοπείς της Αχελαίας πολιτισμικής φάσης, συνδέουν την περιοχή του Λισβορίου με την παγκόσμια έρευνα για την καταγωγή και εξέλιξη του ανθρώπου στην πορεία του από την Αφρική προς την Ευρώπη και αντίστροφα.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, κατά την επίσκεψή του, συναντήθηκε με τη Νένα Γαλανίδου, η οποία τον ξενάγησε στους χώρους όπου εκτελούνται οι ανασκαφικές εργασίες και στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου Λισβορίου που φυλάσσονται τα αξιόλογα μέλη των ευρημάτων. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο περιφερειάρχης, δήλωσε: «Είμαι εντυπωσιασμένος από την προϊστορική Λέσβο που έρχεται σιγά σιγά στο φως, χάρη στις προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης, της κας Γαλανίδου και όσων ως τώρα συνέβαλαν στο να αποκαλυφθούν τα εξαιρετικού ενδιαφέροντος ευρήματα. Οι αρχαιολογικές μελέτες που γίνονται, είμαι βέβαιος ότι θα ρίξουν φως και θα δώσουν πληροφορίες για μία χρονική περίοδο της ιστορίας της νήσου και της ζωής και της εξέλιξης των ανθρώπων σ’ αυτή τη περιοχή, που θα αποτελέσουν πόλο παγκοσμίου ενδιαφέροντος και έλξης επισκεπτών, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της Λέσβου. Στεκόμαστε κοντά σε κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει την ταυτότητα του τόπου και συμβάλλει θετικά στο μέλλον του και την ευημερία των ανθρώπων του».

Από την πλευρά της, η κα Γαλανίδου, ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη για την επίσκεψή του, ζήτησε «την περαιτέρω βοήθεια και συμβολή της περιφέρειας σε δράσεις προβολής και πληροφόρησης των επισκεπτών. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν τον προϊστορικό άνθρωπο που επισκεπτόταν συχνά και ζούσε στην περιοχή του Λισβορίου, τον τρόπο και τις συνθήκες που ζούσε, αλλά και πλήθος άλλων στοιχείων. Ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από πλευράς επισκεπτών, που τους ενημερώνουμε σχετικά, αλλά μπορούμε περισσότερα και καλύτερα, με τη βοήθεια της περιφέρειας και μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις στο Διεθνές Συνέδριο το 2022» υπογράμμισε η κα Γαλανίδου.