Με την προβολή εννιά βραβευμένων αρχαιολογικών ταινιών, από την κλασική «Αγέλαστος πέτρα» μέχρι τη ζωή του Aριστοτέλη του Σταγειρίτη και την ιστορία του αρχαίου θεάτρου, πραγματοποιείται στις 22 και 23 Ιουλίου, στον Πολύγυρο, η Α’ Συνάντηση Αρχαιολογικών Ταινιών. Τη συνάντηση διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, με αφορμή τη συνολική επαναλειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης μέσα στο φθινόπωρο.

«Θέλουμε το μουσείο να ξαναπάρει ζωή, έστω και με εκδηλώσεις στον περιβάλλοντα χώρο», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχαιολόγος Γιώργος Σκιαδαρέσης, αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, τονίζοντας ότι στόχος της Εφορείας είναι να επισκεφτεί ο κόσμος το μουσείο, ακόμη και τον εξωτερικό του χώρο (οι ταινίες θα προβάλλονται στον τοίχο του μουσείου) και «να γνωρίσει μέσα από αυτές τις ταινίες όψεις και πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας».

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους, ταινίες που συστήνουν στο κοινό το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την πανεπιστημιακή αρχαιολογική έρευνα στη χώρα, αναζητούν τα σπαράγματα της μνήμης μέσα στη σύγχρονη πόλη και αποτίουν φόρο τιμής στις φωτεινές προσωπικότητες της ιστορίας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση θα προβληθεί και η ταινία «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών» του 2020, σε σκηνοθεσία Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού, ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση της Αγίας Φιλοθέης που, 60 χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, τόλμησε να υψώσει πρώτη το ανάστημά της απέναντι στην εξουσία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, στη σκληρότερη περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, καθορίζοντας την πορεία της Αθήνας. Ελευθέρωσε άντρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, πληρώνοντας από την προσωπική της περιουσία, ίδρυσε το πρώτο σχολείο γυναικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έχτισε νοσοκομείο που περιέθαλπε δωρεάν Έλληνες, Οθωμανούς και Φράγκους και προσέφερε καταφύγιο σε γυναίκες κακοποιημένες, φυγαδεύοντάς τες στα νησιά μέσα από τα υπόγεια αρχαία περάσματα της Αθήνας. Η δράση της προκάλεσε την αντίδραση των κατακτητών και είχε ως αποτέλεσμα το μαρτυρικό θάνατό της το 1589. Τα γυρίσματα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία, την Αθήνα και σε πολλά νησιά.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει η αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη, ενώ για το πρόγραμμα συνεργάστηκαν η αρχιτέκτονας Βαλεντίνη Αδάμου και η αρχαιολόγος Δήμητρα Ακτσελή. Η Συνάντηση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πολυγύρου, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και με την υποστήριξη του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, της Εταιρείας Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις ταινίες: www.polygyros.gr