Η MONUMENTA ενώνει τη φωνή της με εκείνη χιλιάδων πολιτών και δεκάδων φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό της χώρας την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον μητροπολιτικό σιδηρόδρομο (σταθμός Βενιζέλου) της Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της MONUMENTA: «Όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα αρχαιολογικό σύνολο μοναδικό για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της υστερορωμαϊκής και πρωτοβυζαντινής Θεσσαλονίκης. Όπως έχουν επισημάνει όλοι οι επιστημονικοί φορείς εντός και εκτός Ελλάδας, η απόσπαση και η επανατοποθέτηση αυτών των ακίνητων μνημείων, θα καταστρέψουν την αυθεντικότητά τους και θα οδηγήσουν στην υποβάθμισή τους. Η απόσπαση και η μετακίνηση αρχαιοτήτων είναι μια δραστική επέμβαση, μη αναστρέψιμη, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των μνημείων».

Η ΜΟΝUΜΕΝΤΑ καλεί πολίτες και φορείς να στείλουν ηλεκτρονικά στον Πρωθυπουργό την καρτ ποστάλ που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της ως ύστατη έκκληση για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων. «Η σωτηρία τους είναι πια στα χέρια του και μας αφορά όλους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πληροφορίες αποστολής

Στην ιστοσελίδα www.monumenta.org στην αριστερή στήλη κάτω από τον αριθμό 6 βρίσκεται η καρτ ποστάλ. Πατάτε πάνω στο εικονίδιο, συμπληρώνετε τα πεδία και πατάτε Αποστολή. Εναλλακτικά πατήστε κατευθείαν εδώ: https://www.monumenta.org/card_thessaloniki.php