Αυτοψία σε ιστορικές μονές και ναούς της Μαγνησίας πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Μαγνησία και τη Λάρισα. Πρώτος σταθμός ήταν η Ιερά Μονή Οσίου Λαυρεντίου Πηλίου. Η μονή κτίστηκε ως ορθόδοξο μοναστήρι από τον όσιο Λαυρέντιο τον Τραπεζούντιο, μοναχό από τη Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους, σε παλαιότερο μοναστήρι ρωμαιοκαθολικών βενεδικτίνων μοναχών. Η ανακατασκευή του μοναστηριού ολοκληρώθηκε το 1378 με την οικονομική βοήθεια του αυτοκράτορα Αλέξιου Γ’ Κομνηνού. 

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη: «Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι, το αρχαιότερο στο Πήλιο, το οποίο επισκεπτόμαστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αναλαμβάνει την αποκατάσταση του τέμπλου και τη συντήρηση του καθολικού του Μοναστηριού. Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο θα ξεκινήσει περίπου τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2021, εκτός της μονής του Οσίου Λαυρεντίου, έχει ενταχθεί η αποκατάσταση και η συντήρηση της Αγίας Μαρίνας στον Κισσό, καθώς και η συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των εικόνων στον Άγιο Αθανάσιο του Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων είναι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ».

Η αυτοψία συνεχίστηκε με επίσκεψη στην Αγία Μαρίνα Κισσού, στο ανατολικό Πήλιο, η οποία θεωρείται από τα πιο αντιπροσωπευτικά και αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία του Πηλίου και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ο ναός είναι τρίκλιτη τρισυπόστατη βασιλική μεγάλων διαστάσεων, του 17ου αιώνα, και σύμφωνα με επιγραφή ανακαινίστηκε το 1774. Καλύπτεται με ενιαία δίριχτη στέγη που φέρει πλάκες από σχιστόλιθο. Εξωτερικά στις τρεις όψεις του ναού διαμορφώνεται ξύλινο προστώο που στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό άκρο του καταλήγει σε δύο παρεκκλήσια. Το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο και φιλοτεχνήθηκε τον 18ο αιώνα. Οι οροφές του φέρουν τοιχογραφίες του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Παγώνη (1802). Ο ναός παρουσιάζει προβλήματα στη στέγη, με αποσάθρωση και παραμόρφωση των ξύλινων μελών της, με αποτέλεσμα την εισροή ομβρίων εντός του ναού και τη σταδιακή καταστροφή των οροφογραφιών της σε αρκετά σημεία. Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ αναλαμβάνουν την πλήρη αποκατάσταση του ναού με την ανάταξη της στέγης και την αποκατάσταση του αγιογραφικού διακόσμου. 

Η επίσκεψη στα μνημεία του Πηλίου ολοκληρώθηκε με αυτοψία στον Άγιο Αθανάσιο του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, όπου προγραμματίζεται συντήρηση του τέμπλου και των εικόνων, με εργασίες στερέωσης, απεντόμωσης, καθαρισμού και αισθητικής αποκατάστασης του Ιερού Ναού.