Η αξιοποίηση του πολύτιμου αρχειακού και βιβλιακού αποθέματος των περασμένων αιώνων στα Ιόνια νησιά γίνεται αντικείμενο ιδιαίτερης έρευνας και προσέγγισης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας που διαθέτει.

Ένα πρώτο σημαντικό βήμα προ αυτή την κατεύθυνση έγινε την Τετάρτη 23 Ιουνίου με τη διασύνδεση του ανώτατου επιστημονικού ιδρύματος των Ιόνιων Νησιών με την πιο παλιά βιβλιοθήκη των Επτανήσων, στη Ζάκυνθο. Στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου (ΔΙΒΖ), υπεγράφη, με την παρουσία εκπροσώπων του Ιονίου Πανεπιστημίου και των τοπικών αρχών, το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.

Το μνημόνιο υπεγράφη από τον πρύτανη Ανδρέα Φλώρο και τον πρόεδρο της ΔΙΒΖ, Φίλιππο Συνετό, και αυτό που τονίστηκε κατά τη διάρκεια της μικρής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης είναι πως η συνεργασία των δύο πλευρών, εκτός από τον ουσιαστικό ρόλο που θα έχει για την ανάπτυξη πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, έχει και βαθιά συμβολικό ρόλο, αναδεικνύοντας το έργο της Βιβλιοθήκης και ενισχύοντας την παρουσία του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Ζάκυνθο και την τοπική κοινωνία.

Τι αναφέρει το μνημόνιο

Σκοπός του μνημονίου συνεργασίας είναι η ανάληψη και προώθηση κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ του πανεπιστημίου και της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου. Οι άξονες συνεργασίας, τους οποίους μπορούν να αναλάβουν το πανεπιστήμιο και η Βιβλιοθήκη, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

-Την καταγραφή, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της Βιβλιοθήκης, την ανάπτυξη ολοκληρωμένων αποθετηρίων ψηφιακού περιεχομένου για την οργάνωση, ψηφιακή διαχείριση, αποθήκευση, αναζήτηση και προβολή των τεκμηρίων, μέσω της διάθεσης σε εικονικούς χώρους.

-Τη διάσωση και την προστασία, μέσω της ψηφιοποίησης, του πλούσιου πολιτιστικού περιεχομένου (περιλαμβανομένων των παλαιτύπων) καθώς και την περαιτέρω επιστημονική μελέτη, την ανάδειξη των εν λόγω τεκμηρίων και την ανάπτυξη και διάθεση σχετικών ψηφιακών υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν επιστημονικά-ερευνητικά την ακαδημαϊκή κοινότητα, το ειδικό αλλά και το ευρύ κοινό, με τη χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

-Ανάδειξη του υλικού (παλαιών εκδόσεων, χαρτών κλπ) μέσω εκδόσεων (εντύπων και ηλεκτρονικών).

-Συντήρηση χειρογράφων, αρχετύπων και παλαιών εντύπων βιβλίων.

-Την ανάπτυξη πρότασης έργου με στόχο την υλοποίηση των ανωτέρω.

-Ανάπτυξη ψηφιακών έργων αναφοράς (digital reference sources materials) για τη συγκέντρωση και διαχείριση των τεκμηρίων/της πολιτιστικής πληροφορίας της Βιβλιοθήκης.