Δεν είναι η πρώτη φορά που το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας επιλέγει να προβάλει το έργο του με εναλλακτικούς τρόπους. Το φετινό καλοκαίρι συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τα πολυκαταστήματα Αttica, παρουσιάζοντας από τις 14 Ιουνίου κοστούμια μεγάλων θεατρικών επιτυχιών από την τελευταία 40ετία, σε βιτρίνα επί της οδού Πανεπιστημίου και στον νεόδμητο 4ο όροφο του πολυκαταστήματος.

Η νέα αυτή συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου θα μπορούσε να έχει τίτλο «Η θεατρική ιστορία στη βιτρίνα», αφού περπατώντας κανείς στην καρδιά της Αθήνας, ανακαλύπτει ένα μικρό «θεατρικό βασίλειο» στο γνωστό πολυκατάστημα, με την επιμέλεια και τη φροντίδα των ανθρώπων του ιστορικού βεστιαρίου και της ενδυματολόγου και σκηνογράφου Εύας Νάθενα.

Πρόκειται για 13 θεατρικά κοστούμια, από 11 επιτυχημένες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου από το 1981 έως το 2015.

Παράλληλα, οι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να παρακολουθήσουν στην ίδια βιτρίνα, ένα βίντεο που καταδεικνύει τη διαχρονία του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και ενημερώσεις για τις φετινές του παραγωγές στην Επίδαυρο, τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου και τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.

Αναλυτικά εκτίθενται:

   1. Ορέστεια 2001. Σκηνοθεσία: Γιάννης Κόκκος. Ενδυματολόγος: Λίλη Κεντάκα. Ηθοποιός: Λυδία Κονιόρδου. Ρόλος: Κλυταιμνήστρα.

   2. Καρδινάλιος της Ισπανίας 1981. Σκηνοθεσία: Αλέξης Μινωτής. Ενδυματολόγος: Λίζα Ζαΐμη. Ηθοποιός: Χρήστος Πάρλας. Ρόλος: Λούις Καρντόνα.

   3. Καρδινάλιος της Ισπανίας 1981. Σκηνοθεσία: Αλέξης Μινωτής. Ενδυματολόγος: Λίζα Ζαΐμη. Ηθοποιός: Μπάμπης Γιωτόπουλος. Ρόλος: Ντον Φιλίππε.

   4. Τρεις αδερφές 1982Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης. Ενδυματολόγος: Διονύσης Φωτόπουλος. Ηθοποιός: Άννυ Πασπάτη. Ρόλος: Μάσα.

   5. Μισάνθρωπος 1993. Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης. Ενδυματολόγος: Γιώργος Πάτσας. Ηθοποιός: Ειρήνη Κονίδου.

   6. Φαύστα 1997. Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζηπαπάς. Ενδυματολόγος: Γιώργος Ασημακόπουλος. Ηθοποιός: Σοφία Φιλιππίδου. Ρόλος: Φαύστα

   7. Φαύστα 1997. Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζηπαπάς. Ενδυματολόγος: Γιώργος Ασημακόπουλος. Ηθοποιός: Σοφία Κακαρελίδου. Ρόλος: Κυρία Ιατρού.

   8. Ιππόλυτος 2004. Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης. Ενδυματολόγος: Γιώργος Πάτσας. Ηθοποιός: Μαρία Ναυπλιώτου. Ρόλος: Αφροδίτη.

   9. Η Αυλαία πέφτει 1999. Σκηνοθεσία: Μάγια Λυμπεροπούλου. Ενδυματολόγος: Νίκος Σαριδάκης. Ηθοποιός: Βίκυ Καμπούρη. Ρόλος: Ίντα

   10. Η Αυλαία πέφτει 1999. Σκηνοθεσία: Μάγια Λυμπεροπούλου. Ενδυματολόγος: Νίκος Σαριδάκης. Ηθοποιός: Γιάννα Νικολοπούλου. Ρόλος: Φανή.   

   11. 12. Βίρα τις Άγκυρες 1997. Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. Ενδυματολόγος: Γιώργος Ασημακόπουλος. Κοστούμια χορού.

   13. Οι μάγισσες του Σάλεμ 1996. Σκηνοθεσία: Νίκος Χαραλάμπους. Ενδυματολόγος: Ντόρα Λελούδα. Ηθοποιός: Χρήστος Πάρλας. Ρόλος: Ντάνφορθ.