Γιώργος Κυριακόπουλος, Η Αρχαιολογία του Χτες. Ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου, εκδ. Ποταμός, Αθήνα 2021, 368 σελ. ISBN: 978-960-545-160-8

Έντεκα χρόνια, τριάντα νησιά, τετρακόσιες φωτογραφίες ερειπωμένων σπιτιών από όλο το Αιγαίο. Ένας γοητευτικός κόσμος του χτες, συντηρημένος τόσο στα ίδια τα κτίσματα όσο και στο εσωτερικό τους, όπου συχνά υπάρχουν παγωμένα τα τεκμήρια της τελευταίας τους χρήσης και ζωής.

Τετρακόσιες εικόνες που συνθέτουν μια ανθρωπολογία του χτες, ίσως μια «αρχαιολογία του χτες», αφού η μελέτη τους παρέχει πληθώρα πληροφοριών για τις συνήθειες, τα χούγια, το γούστο, τα επαγγέλματα, τις ασχολίες, τα μαγειρέματα, τις προτιμήσεις, ακόμα και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων που έζησαν, δούλεψαν, διασκέδασαν, αγάπησαν και κάποτε μίσεψαν ή πέθαναν σ’ αυτά.

Για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και το Λονδίνο. Εργάστηκε αποκλειστικά σε επιχειρήσεις, έχοντας κρατήσει παράλληλα έναν αυστηρά ιδιωτικό του κόσμο, όπου συνυπάρχουν η έρευνα για τη νεότερη ελληνική κεραμική, η φωτογραφία, το γράψιμο, το φαγητό και το κρασί, οι φίλοι, η πολιτική, η αρχιτεκτονική, η ιστορία, η αρχαιολογία και η Αθήνα. Από το 2010 ασχολείται συστηματικά με τη φωτογράφιση των ερειπωμένων σπιτιών και υποστατικών του Αιγαίου. Αυτό το ενδεκαετές οδοιπορικό σε τριάντα νησιά παρουσιάζεται στο βιβλίο με τετρακόσιες περίπου φωτογραφίες, συντεταγμένες σε είκοσι δύο ενότητες και σχολιασμένες με κείμενα που διερμηνεύουν το σκεπτικό και τη ματιά του.

Η Αρχαιολογία του Χτες είναι το δεύτερο βιβλίο του. Το πρώτο βιβλίο του, η συλλογή διηγημάτων Η τρισεγγονή της Αραπίνας και άλλες ιστορίες (Εστία, 2017), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2018. Η περίληψη (Εστία, 2021) θα είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.