Μια νέα πολιτιστική διαδρομή δημιουργείται στα Χανιά και ειδικότερα στην περιοχή των Ταμπακαριών που αλλάζει ριζικά όψη. Η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς το έργο ανάπλασης προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ πήρε το «πράσινο φως» από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Χανίων και εντάσσεται για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020».

Το αντικείμενο της πράξης που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνοπτικά αφορά στην ανάπλαση της περιοχής των Ταμπακαριών του Δήμου Χανίων, η οποία διαρθρώνεται σε δύο διακριτά μέρη: περιοχή οδών Βιβιλάκη-Φραγκοκαστέλου και περιοχή οδού Αγίας Κυριακής.

Συγκεκριμένα, αφορά στη διαμόρφωση των κοινόχρηστων δημοτικών χώρων, οδών και πεζοδρομίων, γύρω από τα κτηριακά κελύφη των παλιών βυρσοδεψείων, τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα. Το παραλιακό μέτωπο που βρίσκεται εντός αιγιαλού, εξαιρείται από την περιοχή επέμβασης

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τεχνική έκθεση του έργου: «Στόχος της ανάπλασης είναι η εξυπηρέτηση των μόνιμων κάτοικων, μέσω της ορθής και εργονομικής οργάνωσης των καθημερινών λειτουργικών αναγκών τους, και στη συνέχεια, η δημιουργία ενός πόλου έλξης επισκεπτών, για την ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής. Επιλέγεται κοινή σχεδιαστική αντιμετώπιση και επίλυση των ζητημάτων των δύο περιοχών (περιοχής Βιβιλάκη-Φραγκοκαστέλου και περιοχής Οδού Αγίας Κυριακής), με στόχο τη δημιουργία μίας κοινής αστικής ενότητας, ως τμήματος ενός ευρύτερου πολιτιστικού περιπάτου, και ειδικότερα: Την ανάδειξη του διατηρητέου μετώπου και μετώπου της κατοικίας, την επίλυση του κυκλοφοριακού φόρτου, τη δημιουργία απαραίτητων χώρων στάσης και αναψυχής που δεν υπάρχουν στην υφιστάμενη κατάσταση, τη δημιουργία ενιαίας ασφαλούς κυκλοφορία των πεζών, τη δημιουργία των απαραίτητων χώρων στάθμευσης για τους κατοίκους, την ένταξη σημείων φύτευσης/σκιασμού και την ένταξη του κατάλληλου φωτισμού κίνησης και ανάδειξης».

Η ανάπλαση περιλαμβάνει: Κατασκευή, ή ανακατασκευή όπου χρειάζεται, όλων των οδών και των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων της περιοχής μελέτης. Διαμόρφωση των οδών σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, με αισθητική και λειτουργική διαφοροποίηση του χώρου που διατίθεται, αφενός για την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων, αφετέρου, για την κίνηση και αναψυχή των χρηστών. Ενιαία, και για τις δύο περιοχές, στρατηγική στη χρήση υλικών, για καλύτερη αναγνωσιμότητα της περιοχής, και για την ανάδειξη κι ενσωμάτωση, αισθητική και λειτουργική, όλων των υπαρχόντων αρχιτεκτονικών στοιχείων του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής.

Στην περιοχή των Ταμπακαριών λειτουργούσαν τα παλιά βυρσοδεψεία της πόλης. Σήμερα και μέσα από τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις δίνεται η δυνατότητα της αξιοποίησης αυτών των κτηρίων και της αλλαγής χρήσης κάτω από αυστηρούς όρους.

Η ανάδειξή της είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκονται το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, η οικία-μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου καθώς και ο ναός της Αγίας Μαγδαληνής.