Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ελληνικές “εθνικές ενδυμασίες”: Από τη δημιουργία στη διάδοση και από τη χρήση στην ερμηνεία» διοργανώνει στις 1-3 Οκτωβρίου 2021 η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

«Το θέμα της “εθνικής ενδυμασίας”, στο βαθμό που ακόμα λειτουργεί ως πραγματικό ή στερεοτυπικό εθνικό σύμβολο, συνδέεται άμεσα με το θέμα της εθνικής ταυτότητας» αναφέρουν οι διοργανωτές. «Το βλέπουμε να επανέρχεται στις πολλαπλές αναπαραστάσεις του σύγχρονου Έλληνα, ακόμα και 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, προκειμένου να υποδηλωθεί η εθνική ταυτότητα – όταν δεν χρησιμοποιείται η αρχαιοελληνική ενδυμασία. Το συνέδριο φιλοδοξεί να διαγράψει την πορεία των 200 αυτών χρόνων και να σκιαγραφήσει, κατά το δυνατόν, τη χρήση και τις ποικίλες ερμηνείες των ενδυματολογικών αυτών συνόλων μέσα από τη σύνδεσή τους με την εθνική ταυτότητα των Νεοελλήνων».

Προτεινόμενες θεματικές του Συνεδρίου

– Διαμόρφωση των «εθνικών ενδυμασιών», διάδοση και καθιέρωσή τους.

– Επιρροή των «εθνικών ενδυμασιών» σε τοπικά ενδυματολογικά σύνολα του ευρύτερου ελληνικού και βαλκανικού γεωγραφικού χώρου, καθώς και σε ενδύματα μόδας.

– Οι «εθνικές ενδυμασίες» ως έκφραση της ιστορικής ταυτότητας σε εθνικές επετείους, παρελάσεις, σχολικές εορτές κ.ο.κ.

– Οι «εθνικές ενδυμασίες» και η απόδοσή τους στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

– Προβολή της εθνικής ταυτότητας στον αθλητισμό, μέσω της ενδυμασίας.

– Εμπορικές δημιουργίες, χρήσεις και ερμηνείες των «εθνικών ενδυμασιών».

Οι εισηγήσεις θα έχουν διάρκεια 20΄. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν τις προτάσεις τους στη Ρόζα Πατσέα (conference@costume.gr) έως τις 20 Μαΐου 2021. Η κάθε πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει: τίτλο εισήγησης, περίληψη (έως 250 λέξεις), ιδιότητα του εισηγητή και σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως 100 λέξεις).

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.