Τόνια Καφετζάκη, Γρίφοι για την Αθήνα, εικονογράφηση: Παναγιώτης Πανταζής, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2021, 168 σελ. ISBN 978-960-244-216-6

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει τη νέα έκδοση Γρίφοι για την Αθήνα της Τόνιας Καφετζάκη, σε εικονογράφηση Παναγιώτη Πανταζή. Το βιβλίο, χρησιμοποιώντας το εύρημα των γρίφων, επιχειρεί να αποκαλύψει στο εφηβικό –και όχι μόνο– κοινό τα διαδοχικά επίπεδα της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής και αρχαιολογικής εξέλιξης της Αθήνας, λειτουργώντας παράλληλα ως Οδηγός του ιστορικού κέντρου της.

Εννέα γρίφοι αποκαλύπτουν όστρακα, δηλαδή μικρά κομμάτια πηλού, πάνω στα οποία υπάρχει ένα γράμμα και σταδιακά σχηματίζεται μια φράση. Πρωταγωνιστές τέσσερις συμμαθητές και φίλοι που εξερευνούν το κέντρο της πόλης και, αντλώντας πληροφορίες από σημειώσεις, οδηγούς και το διαδίκτυο, επιχειρούν να λύσουν τους γρίφους, να βρουν τα όστρακα και να τα βάλουν στη σειρά για να φτιάξουν τη φράση. Θα τα καταφέρουν; Ποιο είναι το μυστικό που θα τους αποκαλυφθεί;

Η συγγραφέας δρ Τόνια Καφετζάκη, ιστορικός και εκπαιδευτικός, αξιοποιώντας το σημαντικό απόθεμα γνώσης για την Αθήνα από προηγούμενες έρευνές της, προτείνει διαδρομές για μικρούς και μεγάλους, με σημείο αναφοράς το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Παράλληλα, ο αρχιτέκτονας και εικονογράφος Παναγιώτης Πανταζής αποδίδει με μονοχρωματικά σχέδια αρχιτεκτονικά στοιχεία μνημειακών τόπων της Αθήνας αλλά και τα πρόσωπα του βιβλίου, με φόντο την καθημερινότητα της πόλης.