Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας με θέμα «Ανθρώπων Έργα: όψεις της εργασίας από τον αρχαίο έως τον νεότερο κόσμο» διοργανώνουν οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 12, 13 και 14 Νοεμβρίου 2021.

«Διαχρονικά, η εργασία εξασφαλίζει την επιβίωση αλλά και γενικότερα την ομαλή καθημερινότητα των ανθρώπινων κοινωνιών τόσο με την οικονομική όσο και με την κοινωνική της διάσταση» αναφέρουν οι διοργανωτές του συνεδρίου. «Πριν από 3,3 εκατ.χρόνια η ανάγκη αυτή οδήγησε στη δημιουργία εργαλείων, του πρώτου ανθρώπινου επιτεύγματος. Φυσικά, χρειάζεται την εξειδίκευση, όπως μπορεί να οριστεί από τον καταμερισμό εργασιών, τόσο των ίδιων των ανθρώπων όσο και της επαγγελματικής σκευής που χειρίζονται. “Ανθρώπων έργα” είναι τα κατάλοιπα όλων των πτυχών της, ορατά και άυλα, που διανθίζονται στη θεματική αυτή: τα εργαλεία, τα δημιουργήματα, οι συνθέσεις, οι επαγγελματικές ομάδες και συντεχνίες, αλλά και το εμπόριο. Από την κατασκευή εργαλείων και την επεξεργασία του λίθου, στην εκμετάλλευση και πειραματισμό του πηλού, του χαλκού, του σιδήρου αλλά και άλλων πρώτων υλών, έως την εκτεταμένη παρουσίαση εργαστηρίων. Στο διάβα των αιώνων, η εργασία εκφράστηκε σκληρά και μέσα από τη δουλεία ή την πορνεία θέτοντας αυτήν τη φορά τον ίδιο τον άνθρωπο ως ανταλλάξιμο και εκμεταλλεύσιμο είδος».

Θεματικές

– Αναγκαιότητες (π.χ. γεωργία, κτηνοτροφία, βιοτεχνία, οικιακή οικονομία, εργαλεία) και Καλλιτεχνική Δημιουργία.

– Συνθήκες εργασίας: ελεύθεροι και δούλοι (μαθητεία, συντεχνίες, έννοια παραγωγής, trafficking,δουλεία, πορνεία).

– Έμφυλες διακρίσεις (άνδρες, γυναίκες και παιδιά).

– Εμπόριο και μετακινήσεις (δίκτυα, κινητικότητα).

– Πόλεμος και Ειρήνη: η εργασία σε συνθήκες πολέμου και ειρήνης.

Οι προτεινόμενες θεματικές του συνεδρίου δεν πρέπει να εκληφθούν ως δεσμευτικές.

Δικαίωμα συμμετοχής

Οι συμμετοχές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές και μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή προπτυχιακοί φοιτητές και απόφοιτοι που δεν φοιτούν σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ενώ δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν σε Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Η συμμετοχή θα γίνει με ομιλία ή με επιτοίχια ανακοίνωση (poster) και είναι δωρεάν. Λόγω των συνθηκών δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα ο τρόπος διεξαγωγής του συνεδρίου (διά ζώσης ή εξ αποστάσεως). Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα γίνει εκ νέου ανακοίνωση.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας διοργανώνεται αμιγώς από φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημιακού Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας που το φιλοξενεί, με τη βοήθεια των καθηγητών. Δίνει την ευκαιρία κάθε χρόνο σε προπτυχιακούς φοιτητές και αποφοίτους να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα στο πλαίσιο της εκάστοτε θεματικής που το διατρέχει. Στόχος των διοργανωτών είναι η δημιουργία ενός γόνιμου εδάφους για την ανάπτυξη διαλόγου και ανταλλαγή απόψεων.

Αίτηση συμμετοχής

– Συμπλήρωση φόρμας συμμετοχής

– Τίτλος και περίληψη ανακοίνωσης έως 350 λέξεις

– Ελληνική / Αγγλική γλώσσα

– Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Μαΐου 2021

Για την υποβολή των περιλήψεων, πατήστε εδώ.

Πληροφορίες

Facebook: 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας

Instagram: @9o_p.s.f.a

Email: 9o.psfa.uoc@gmail.com

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6939605652, 6984729464

Επιστημονική επιτροπή: Ν. Γαλανίδου (Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας), Π. Ιωάννου (Αναπ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης), Π. Καραναστάση (Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας), Α. Καρναβά (Επικ. Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας), Κ. Κόπακα (Ομότ. Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας), Π. Κορνέζου (Επικ. Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης), Δ. Μποσνάκης (Αναπ. Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας), Β. Φωσκόλου (Επικ. Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας).

Οργανωτική επιτροπή: Χ. Αλεξάκης, Κ. Αποστολοπούλου, Δ. Γκάτσου, Κ. Παπαδάκη, Α. Παπαδοκωνσταντάκης, Π. Συνοδινού, Ν. Χατζηγεωργίου.