Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, έχοντας ολοκληρώνοντας ήδη έναn πολύ επιτυχημένο κύκλο διαδικτυακών ζωντανών ξεναγήσεων στην έκθεση του Γιάννη Γαΐτη «Το Πλήθος και η Μοναξιά», στον οποίο συνολικά συμμετείχαν περί τα 350 άτομα από όλη την Ελλάδα και Έλληνες του εξωτερικού, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της έκθεσης σε μάθημα του τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις-παρουσιάσεις σε ανάλογα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ξεκινήσει ήδη ένα νέο κύκλο ξεναγήσεων με σκοπό να διατηρήσει την επικοινωνία της με το κοινό και τους φίλους της.

Η ξενάγηση ξεκινά με ένα τρίλεπτο βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται πολύ σύντομα ο φορέας «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα» και η μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα από τη συντονίστρια της ξενάγησης Ιωάννα Δεληγιάννη, προϊσταμένη των υπηρεσιών της  Δημοτικής Πινακοθήκης, και στη συνέχεια ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης και ένας εκ των δύο επιμελητών της έκθεσης, σε real time, μέσω της πλατφόρμας zoom, ξεναγεί τους συμμετέχοντες στην έκθεση, οι οποίοι μπορούν να συνομιλούν και να συζητούν μαζί του και να του θέτουν σχετικά ερωτήματα.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων κάθε φορά είναι περιορισμένος. Για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω λινκ που κάθε φορά διατίθεται.

Η πρώτη ξενάγηση του νέου κύκλου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Απριλίου 2021 και ώρα 20:30.

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, πατήστε εδώ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις, μπορείτε να καλείτε στο 2410 616266.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση «Γιάννης Γαΐτης – Το Πλήθος και η Μοναξιά» φιλοξενείται στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και άνοιξε για το κοινό στις 10 Οκτωβρίου του 2020.

Ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1984) ανήκει στους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια, και, παράλληλα, ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται μία σειρά έργων που διατρέχουν την καλλιτεχνική πορεία του. Μεταξύ αυτών, σημαντικά, «ιστορικά» έργα του Γ. Γαΐτη, όπως Η κηδεία του Τσε Γκεβάρα ή Μεταμόρφωση (1967), Ο δύστροπος ή Όλοι και Μόνος (1969) και η Διάλεξη (1973), καθώς και σημαντικές συνθέσεις από μεγάλες ενότητες δουλειάς του τη δεκαετία του 1970, όπως Τα ανθρώπινα τοπία και Οι Αρχαιότητες.

Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά και είναι διαθέσιμος από το πωλητήριο του μουσείου (τηλ. επικοινωνίας 2410 616266)

Επιμέλεια έκθεσης: Λορέττα Γαΐτη (Αρχιτέκτονας – Μουσειολόγος), Γιάννης Μπόλης (Ιστορικός τέχνης).

Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις προσφέρονται δωρεάν. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.