Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει, μέσα από τη σελίδα της στο Facebook, δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Απρίλιο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Ο αρχαιολογικός χώρος της πλατείας Διοικητηρίου» και «Τα υπερώα της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης».

Η πρώτη ιστορία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, θα παρουσιάζει τον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου, όπου αποκαλύφθηκαν οικοδομικά λείψανα που καλύπτουν χρονολογικά ένα ευρύ φάσμα της ζωής της πόλης, από την ίδρυσή της, στην αρχή της Ελληνιστικής περιόδου, μέχρι τα οθωμανικά χρόνια.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, θα αφορά στα άγνωστα στο κοινό υπερώα του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας, που διετέλεσε καθεδρικός ναός της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή του έως και το 1523/4, όταν μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος.