1881-2021, Λάρισα: Η διαδρομή προς τη Νεωτερικότητα, έρευνα-τεκμηρίωση-επιμέλεια: Φανή Καλοκαιρινού, έκδ. Δημοσιογραφικός Οργανισμός «Ελευθερία» και Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, Λάρισα 2020, σ. 123.

Το Ημερολόγιο-Λεύκωμα με τίτλο 1881-2021, Λάρισα: Η διαδρομή προς τη Νεωτερικότητα εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 98 ετών λειτουργίας της ιστορικής Εφημερίδας «Ελευθερία» και των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Προϊόν επισταμένης αναδίφησης στο αρχειακό υλικό της εφημερίδας «Ελευθερία» και στις  πλούσιες συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, αποτελεί αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας και των δύο για την ανάδειξη της ιστορικής πορείας και των μετασχηματισμών που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Λάρισας.

Αγγίζοντας τη σφαίρα  της μνήμης της Επανάστασης, η συγκεκριμένη έκδοση δίνει το στίγμα της πολυκύμαντης πορείας της Λάρισας από την Απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς έως και σήμερα, μέσα από δημοσιεύματα της εφημερίδας και αυθεντικό υλικό, επιστολικά δελτάρια και φωτογραφίες από τις συλλογές του  Μουσείου. Η διαδρομή της πόλης από την παράδοση στην αστικοποίηση, στη νεωτερικότητα και τη μετανεωτερικότητα που διάγουμε σήμερα αποτυπώνονται διαχρονικά με στόχο να αναδειχθούν όχι μόνο το ιστορικό βάθος της πόλης αλλά και η δυνατότητα του μετασχηματισμού της ως σήμερα από τουρκόπολη σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Η εφημερίδα «Ελευθερία» και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, μέσα από το Ημερολόγιο αυτό δίνουν στους πολίτες της Λάρισας το έναυσμα για  μια επαναγνωριμία με τον συλλογικό τους εαυτό, για απολογισμό αλλά και αναστοχασμό ώστε να ενισχυθεί το ηθικό της κοινωνίας σε μια δύσκολη συγκυρία. Ευρύτερα προσκαλούν όσους αναγνώστες ή ερευνητές περιηγηθούν στις σελίδες του να γνωρίσουν τη Λάρισα και να ιχνηλατήσουν τη διαδρομή και τη μετάλλαξή της από την Απελευθέρωσή της έως σήμερα.

Διατίθεται από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ελευθερία»: τηλ.: 2410 564000, e-mail: info@eleftheria.gr