«Παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Αιγυπτίους» αποκάλεσε ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Μοχάμεντ Ελ Σερίφ, έναν Αλεξανδρινό, τον 81χρονο Άγγελο Βρούντζο, που απέσπασε τα πιο θερμά συγχαρητήρια της αιγυπτιακής Πολιτείας, προσφέροντας στο κράτος και τις αρμόδιες αρχές δύο μαρμάρινα κιονόκρανα ελληνορωμαϊκής εποχής που είχε κληρονομήσει από την οικογένειά του και κατείχε μέχρι σήμερα, και τα οποία είναι περίτεχνα διακοσμημένα με φύλλο ακάνθου, κατάλοιπο του κορινθιακού ρυθμού.

«Αντικατοπτρίζοντας την πραγματική αγάπη των γνήσιων Αλεξανδρινών για την πόλη που τους γέννησε αλλά και τις αδελφικές σχέσεις και τον σεβασμό της παροικίας μας προς την Αίγυπτο, η πράξη του αυτή τιμά όλους τους Αλεξανδρινούς, όλους τους Αιγυπτιώτες», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ιωάννης Σιόκας, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια όλης της Κοινοτικής Επιτροπής του πρεσβυγενούς παροικιακού οργανισμού για την πράξη του Αλεξανδρινού παροίκου.

Υποδεχόμενος τον Αλεξανδρινό Άγγελο Βρούντζο στο γραφείο του ο κυβερνήτης της πόλης μόνον καλά λόγια είχε να πει για τον Έλληνα πάροικο, μιλώντας για την αγάπη που μέσα από την πράξη του απέδειξε ότι τρέφει για την Αίγυπτο.

Να σημειωθεί ότι είναι ο ίδιος ο κ. Βρούντζος που θέλησε να έρθει σε επαφή με τον κυβερνήτη της πόλης και τις αρμόδιες αρχές για να τους πει για τα δύο μαρμάρινα ρωμαϊκά κιονόκρανα, που είχε στην οικία του και τα οποία είχε κληρονομήσει από τη θεία του Χριστίνα, που δεν υπάρχει πια.

«Μακάρι όλοι οι Αιγύπτιοι, σε όλες τις περιοχές της Αιγύπτου, που τυχόν έχουν στην κατοχή τους τέτοια αντικείμενα, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του κ. Άγγελου Βρούντζου, και να πάρουν εκείνον ως πρότυπο, για να συμβάλουν έτσι στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου», ήταν τα συγκινητικά λόγια του Αιγυπτίου υψηλού αξιωματούχου για τον Αλεξανδρινό Έλληνα πάροικο.

Αλλά και ο κ. Βρούντζος, με τη σειρά του ευχαρίστησε θερμά τον κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας για τη θερμή υποδοχή αλλά και για την άμεση ανταπόκριση, μετά το τηλεφώνημα που του έκανε, έτσι ώστε τα αρχαιολογικά αυτά κομμάτια να πάνε εκεί όπου πρέπει, στην Αίγυπτο και το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο της πόλης.

«Σαν γέννημα θρέμμα της Αλεξάνδρειας, της πόλης που αγαπώ, έπραξα αυτό που έπρεπε… Δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο», δήλωσε ο Αιγυπτιώτης Αλεξανδρινός. «Έπραξα αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο καθένας, γιατί αυτός είναι θησαυρός της χώρας και στην Αίγυπτο ανήκει…», είπε ο κ. Βρούντζος.