Πολλά γλυπτά που είχε προσφέρει ο Κολομβιανός καλλιτέχνης Φερνάντο Μποτέρο στη γενέτειρά του, την πόλη Μεντεγίν, βανδαλίστηκαν με «χημικά προϊόντα» και μπογιές, ανακοίνωσε ο δήμος, προσφέροντας αμοιβή για τον εντοπισμό των υπευθύνων.

Τα εννέα από τα 23 μπρούτζινα αγάλματα που εκτίθενται σε μια πλατεία στο κέντρο της πόλης βάφτηκαν κόκκινα και μοβ. Το χρώμα «δεν φεύγει με το νερό», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ντάνιελ Κιντέρο, διευκρινίζοντας ότι έχουν πιτσιλιστεί επίσης τα βάθρα και το έδαφος γύρω από τα γλυπτά.

Ο δήμος προσφέρει αμοιβή ύψους 10 εκατομμυρίων πέσο (περίπου 3.000 δολάρια) σε όποιον υποδείξει τους δράστες αυτού του βανδαλισμού.

Ο 88χρονος Φερνάντο Μποτέρο, που σήμερα ζει στην Ιταλία, είναι ο γνωστότερος Κολομβιανός γλύπτης στον κόσμο. Το 2001 δώρισε στη γενέτειρά του αυτά τα αγάλματα που κοσμούν την πλατεία η οποία φέρει το όνομά του.

Σύμφωνα με τον Κιντέρο, είναι η δεύτερη φορά φέτος που προκαλούνται ζημιές στα γλυπτά και η αποκατάστασή τους εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 150.000 δολάρια.

Γλυπτά του Μποτέρο, ογκώδεις ανθρώπινες μορφές με παραμορφωμένες διαστάσεις, εκτίθενται σε ανοιχτούς χώρους σε πολλές άλλες πόλεις του κόσμου, όπως στη Νέα Υόρκη, τη Βαρκελώνη, το Μπουένος Άιρες και την Μπογκοτά.