Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ανοίγει ξανά τα ψηφιακά παράθυρα επικοινωνίας με τους πολίτες που «μένουν σπίτι».

Τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα, μέσα από προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης στο σπίτι να φτιάξουν τα δικά τους έργα εμπνευσμένα από αρχαιότητες του Μουσείου.

Χρωματίζουμε την Αρχαιότητα

Με μια σελίδα ζωγραφικής που εμπνέεται από την προϊστορική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται η καινούργια ψηφιακή δράση «Χρωματίζω την Αρχαιότητα».

Η αντιστρές ζωγραφική, στην οποία είναι βασισμένος ο σχεδιασμός της σελίδας, έχει εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει σημασία αν έχετε ταλέντο για ζωγραφική ή όχι. Η δράση δίνει την ευκαιρία σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε.

Μπορείτε να χρωματίσετε τη σελίδα με όποιον τρόπο θέλετε, μολύβια, μπογιές, μαρκαδόρους… ακόμη και τον χρωστήρα του υπολογιστή σας. Οι μικροί φίλοι του Μουσείου μπορούν να εξασκήσουν την παρατηρητικότητά τους με ένα παιχνίδι αντιστοίχισης. Τέλος, η δράση δίνει την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για τα αντικείμενα που συνθέτουν τη σελίδα ζωγραφικής, αλλά και για αυτούς που τα δημιούργησαν, τους προϊστορικούς κατοίκους της Μακεδονίας.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Κατασκευάζουμε ένα πουλί origami

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπορείτε να δείτε όμορφα και κομψά γυάλινα αγγεία, που έχουν τη σπάνια μορφή πουλιών (1ος αι. μ.Χ.). Προορίζονταν για τη φύλαξη καλλυντικών ουσιών, κυρίως για σκόνες καλλωπισμού.

Μία πολύ γνωστή κατασκευή σε σχήμα πουλιού είναι τα πουλιά origami. Το origami είναι μία τεχνική χαρτοδιπλωτικής που επινόησαν οι Ιάπωνες για να κατασκευάσουν σχήματα ζώων, πραγμάτων και λουλουδιών, με το δίπλωμα ενός ή περισσοτέρων χαρτιών.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Κατασκευάζουμε μια πλαγγόνα

Η πλαγγόνα (κούκλα) ήταν ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των κοριτσιών στην αρχαία Ελλάδα. Συνήθως είχε γυναικεία μορφή και κομψά χτενίσματα στα μαλλιά.

Τα χέρια και τα πόδια της ήταν κινητά και ενώνονταν με μια κλωστή με το κυρίως σώμα. Τις κατασκεύαζαν οι τεχνίτες συνήθως από πηλό (αλλά και από ξύλο ή γύψο). Κάποιες φορές τα ρούχα της κούκλας ήταν ζωγραφισμένα, άλλες φορές τα κορίτσια τις έντυναν με πάνινα ρουχαλάκια.

Για να φτιάξετε τη δική σας πλαγγόνα από χαρτόνι, πατήστε εδώ.