Σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση του ιστορικού δημοτικού θεάτρου, «Απόλλων» της Πάτρας έγινε πρόσφατα, καθώς η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπέγραψαν, έπειτα από τηλεδιάσκεψη, προγραμματική σύμβαση, βάσει της οποίας το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει την υλοποίηση της λειτουργικής αποκατάστασης του θεάτρου.

Παράλληλα, η περιφέρεια χρηματοδοτεί με περίπου 13 εκατ. ευρώ το έργο, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», ενώ ο Δήμος Πατρέων, ως κύριος του έργου, θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια προς τον φορέα υλοποίησης για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των εργασιών.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε «ιδιαίτερη την σημερινή ημέρα για την Πάτρα, καθώς και για όλους όσοι έχουμε παρακολουθήσει εδώ και αρκετά χρόνια τη συζήτηση για την ανάγκη αποκατάστασης του “Απόλλωνα”».

Επίσης, τόνισε ότι «η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί την προϋπόθεση για να ξεκινήσει το κατεξοχήν γόνιμο μέρος του έργου, με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του θεάτρου».

«Δεν πρόκειται», συνέχισε, «για ένα τυχαίο θέατρο ή για ένα τυχαίο κτίριο στην Πάτρα» και εξήγησε: «Πέρα από τη μνημειακότητα του χαρακτήρα του, είναι συνδεδεμένο με την αστική ιστορία των Πατρών. Το υπουργείο Πολιτισμού με τις υπηρεσίες του εγγυάται ότι κάθε εργασία θα πραγματοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στο αρχιτεκτονικό έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, ώστε να αναδειχθεί η φυσιογνωμία αυτού του μοναδικού οικοδομήματος και να αποδοθεί ξανά, αποκατεστημένο, στους πολίτες της Πάτρας».

Όπως πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού, «η αποκατάσταση του θεάτρου “Απόλλων”, ένα έργο σχεδόν 13.000.000 ευρώ, εντάσσεται στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που τεκμαίρεται με έναν σημαντικό αριθμό έργων προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του συνόλου της Δυτικής Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού που θα υλοποιηθεί στην περιοχή, τόσο ως προς την αξία του ως χρηστικού χώρου πολιτισμού με αδιαμφισβήτητη ιστορική αξία, όσο και ως προς τον προϋπολογισμό του».

Ακόμη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Πατρέων με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η αποκατάσταση και επαναλειτουργία του θεάτρου ήταν μεταξύ των έργων που ιεράρχησε η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την περιφέρεια μόλις ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου. Ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, μάλιστα, στις 19 Δεκεμβρίου του 2016 είχε αποστείλει επιστολή για το θέμα στην τότε υπουργό Πολιτισμού. Το έργο εντάχθηκε στο σχέδιο για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη του Δήμου Πατρέων τον Ιανουάριο του 2017, ενώ για τη μέχρι σήμερα διαδικασία απαιτήθηκαν, δυστυχώς, τέσσερα ολόκληρα χρόνια λόγω των πολλαπλών εμποδίων, γραφειοκρατικών και τεχνικών, αλλά και της έλλειψης προσωπικού σε όλο το δημόσιο».

Όσον αφορά το έργο, σύμφωνα με την περιφέρεια, «σκοπός είναι η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του θεάτρου “Απόλλων” κυρίως ως ενεργής θεατρικής σκηνής της πόλης, αλλά και ως χώρου συναυλιών ή μουσικής σκηνής, ενώ οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν με σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του θεάτρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο που προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Στις επεμβάσεις περιλαμβάνεται η συντήρηση του θεάτρου, η ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και ο εκσυγχρονισμός του, με σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, φωτισμού, ήχου, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, σκηνή, νέα καθίσματα, επενδύσεις κ.λπ., για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων.