Συνελήφθη πριν από λίγες μέρες στη Μεσσηνία, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 40χρονος, κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε από πληροφορία για άτομο που μετέφερε αρχαιότητες, για περαιτέρω διάθεση, έναντι 100.000 ευρώ. Μετά από αναζητήσεις εντοπίστηκε ο 40χρονος και σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε, βρέθηκαν στον χώρο αποσκευών αρχαία κινητά κειμήλια τα οποία κατείχε παράνομα και κατασχέθηκαν, ενώ αμέσως μετά συνελήφθη.

Οι αρχαιότητες που κατασχέθηκαν επιδείχτηκαν σε αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ επισήμανε πως είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

Πρόκειται για:

— Ένα περίοπτο μαρμάρινο κάτω τμήμα ενδεδυμένης μορφής, που φορά σανδάλια και στηρίζεται σε συμφυή ωοειδή βάση. Στο πίσω μέρος σώζεται το κάτω τμήμα δεύτερου ενδύματος, στην αριστερή πλευρά υπάρχει ειλητάριο, σωζόμενου ύψους 45 εκ. και μέγιστου πλάτος 48 εκ., κλασικών ή ελληνιστικών χρόνων.

— Ένα λίθινο ιωνικό κιονόκρανο, ελαφρώς αποκεκρουμένο, ύψους 24 εκ. και μέγιστου μήκους 42 εκ., Ελληνιστικής εποχής.

— Ένα λίθινο ακέραιο κιονόκρανο, που στο μέσο του φέρει πλοχμοειδές κόσμημα, ύψους 28 εκ. και μέγιστου μήκους 40 εκ., Ρωμαϊκής εποχής.

— Ένα μαρμάρινο ελλιπές κιονόκρανο, που στο μέσο του φέρει πλοχμοειδές κόσμημα, ύψους 33 εκ. και μέγιστου μήκους 40 εκ., Ρωμαϊκής εποχής.

— Μία λίθινη βάση κίονα, ελαφρώς αποκεκρουμένη, σωζόμενου ύψους 18 εκ. και μήκους 34 εκ., ύστερων ρωμαϊκών χρόνων,

— Ένα λίθινο επιστύλιο, το οποίο στην εξωτερική όψη φέρει ανάγλυφη παράσταση αμπέλου, μήκους 50 εκ. και ύψους 14 εκ., πρώιμων βυζαντινών χρόνων.

— Ένα πήλινο άωτο πυθοειδές αγγείο, με επικαθίσεις θαλάσσιων ιζημάτων, ύψους 30 εκ. και διαμέτρου στομίου 13 εκ. και

— έναν πήλινο λάγυνο με στριφτή λαβή, που σώζει τμήμα της προχοής και φέρει επικαθίσεις θαλάσσιων ιζημάτων, ύψους 27 εκ.

Τα δύο τελευταία αντικείμενα χρήζουν περαιτέρω εξέτασης, ως προς την αρχαιολογική τους τεκμηρίωση και την πιθανή προέλευσή τους από κάποιο αρχαίο ναυάγιο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης αναφορικά με τη διακίνηση, καθώς και τους τελικούς αποδέκτες των αρχαίων αντικειμένων που κατασχέθηκαν.