Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε στο ΥΠΠΟΑ τον Πρέσβη του Αφγανιστάν Mirwais Samadi, με τον οποίο συζήτησε προτάσεις για την ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Κατά τη συνομιλία τους αναφέρθηκαν στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίοι αποτελούν το γόνιμο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον πολιτιστικό τομέα. Όπως υπογράμμισε ο Mirwais Samadi, αυτό αποτελεί επιθυμία και του ίδιου του Προέδρου του Αφγανιστάν Ashraf Ghani, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Καμπούλ. «Ήμουν γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού», είπε η Λίνα Μενδώνη, «όταν αναθέσαμε σε δύο έμπειρους αρχαιολόγους να μεταβούν στο Μουσείο της Καμπούλ μετά τις καταστροφές. Θυμάμαι ακόμη τη συγκίνηση με την οποία μας περιέγραφαν τις ελληνικές επιγραφές που αντίκρισαν στο μουσείο».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συνδράμει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη συντήρηση, ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν, βάσει της ελληνικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας. «Οι δεσμοί μας», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «σε επίπεδο πολιτιστικής κληρονομιάς είναι πολύ στενοί. Οι Έλληνες αρχαιολόγοι αισθάνονται πολύ οικεία με την πολιτιστική κληρονομιά του Αφγανιστάν. Με μεγάλη χαρά θα συνδράμουμε στην έρευνα, αναστήλωση και συντήρηση των αρχαίων καταλοίπων στο Αφγανιστάν».

Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Εθνικού Μουσείου του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, καθώς και η διοργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων για ειδικά θέματα συντήρησης, ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν.

Η κα Μενδώνη πρότεινε τη συμμετοχή Αφγανών φοιτητών Αρχαιολογίας, που σπουδάζουν στην Ελλάδα, στις ανασκαφές που διενεργούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να αποκομίσουν εμπειρία. Συζητήθηκε, επίσης, η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στο χώρο του πολιτισμού στο Αφγανιστάν.

«Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός μας ενώνει», υπογράμμισε ο Πρέσβης του Αφγανιστάν. «Η ελληνική φιλοσοφία, τα κείμενα του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη είναι ενταγμένα στο αφγανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Προσβλέπουμε στη συνεργασία σας προκειμένου να επωφεληθούμε από την μεγάλη εμπειρία σας», κατέληξε ο Mirwais Samadi.