Φόρο τιμής σε χιλιάδες πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τραγικές συνθήκες την περίοδο 1916-1924, αλλά και τμήμα μιας τεράστιας αστικής ανάπλασης με χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης, χαρακτηρίζει η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ανακήρυξη των “Απολυμαντηρίων” Καλαμαριάς σε Τόπο Ιστορικής Μνήμης», τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Θεόδωρου Καράογλου, για το πώς θα προχωρήσει η ανάδειξη του συγκεκριμένου χώρου στην Πλαζ Αρετσούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Καράογλου ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για το θέμα, η οποία θα καταγράψει τις προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ανακήρυξη των “Απολυμαντηρίων” Καλαμαριάς σε Τόπο Ιστορικής Μνήμης» -που άρχισε την προσπάθεια, για να αναδειχθούν τα σημεία υποδοχής των προσφύγων που ήλθαν το διάστημα 1916-1924 από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τον Καύκασο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη- χαιρέτισε θετικά την εξέλιξη, εκφράζοντας τη διάθεση να συνεισφέρει, μέσα από τη συμμετοχή της στην εξαγγελθείσα υπό σύσταση νέα επιτροπή.

«Θεωρούμε ότι οι σκοποί της επιτροπής μας επιτεύχθηκαν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, διότι αναδείξαμε το θέμα, το 2019 υιοθετήθηκε με ΦΕΚ η ανάγκη δημιουργίας του τόπου ιστορικής μνήμης από τον προηγούμενο πρωθυπουργό, ευαισθητοποιήσαμε την κοινωνία με δημοσιεύματα, είχαμε ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς κι ενώ συζητείται το σχέδιο για το νέο παραλιακό μέτωπο, δέχθηκε το δημοτικό συμβούλιο ότι ένα κομμάτι θα πρέπει να αφιερωθεί σε αυτόν τον σκοπό, ευαισθητοποιήσαμε την Περιφέρεια και μετά οργανώσαμε μεγάλη εκδήλωση στην Πλαζ Αρετσούς», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο δικηγόρος, Μανόλης Λαμτζίδης, εκπροσωπώντας τα μέλη της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ανακήρυξη των “Απολυμαντηρίων” Καλαμαριάς ως Τόπου Ιστορικής Μνήμης».

«Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος μνήμης και από τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Καράογλου εκτιμούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Επιδιώκουμε, για να μην υπάρχει διασπορά δυνάμεων, να μπούμε στη νέα επιτροπή που θα δημιουργηθεί, να ζητήσουμε διεύρυνση της επιτροπής από μικρασιατικούς συλλόγους και σωματεία. Σε αυτό τον τόπο, μέσα σε οκτώ χρόνια, βρήκαν τον θάνατο σε τραγικές συνθήκες 22.000 άτομα, από τα οποία τα περισσότερα παιδιά. Φιλοξενήθηκαν 355.000 άνθρωποι, περίπου το 1/3 του συνολικού προσφυγικού πληθυσμού της Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Λαμτζίδης, εκτιμώντας ότι «θα δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο, έναν πόλο έλξης για τους επισκέπτες στην Καλαμαριά και αν συνδυαστεί με μια αναμορφωμένη πλαζ Αρετσούς και μια αναμόρφωση του Κυβερνείου θα έχουμε ένα χώρο επισκέψιμο, που θα προσελκύσει κύμα επισκεπτών, άρα θα έχουμε οφέλη μέσα σε συνθήκες υγιούς βιώσιμης ανάπτυξης σε αυτή την περιοχή».