Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου εκφράζει τη λύπη του σχετικά με την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποκλείσει τα ιδιωτικά μουσεία που λειτουργούν στην Ελλάδα από την αποζημίωση ειδικού σκοπού λόγω του κορονοϊού (Covid-19).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου: «Μόλις χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου ενημερώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ότι στις προϋποθέσεις της απόφασης 39162 ΕΞ 2020 (ΦΕΚ 1457Β/16-4-2020) δεν εμπίπτουν οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες μουσείων που λειτουργούν υπό τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, παρά το γεγονός ότι έχουν έσοδα για να ενισχύσουν τους σκοπούς τους, όπως περιγράφονται στο καταστατικό τους.

»Τα ιδιωτικά μουσεία υπακούοντας στους νόμους και στις εγκυκλίους της Ελληνικής Κυβέρνησης και σεβόμενα την έκτακτη υγειονομική κατάσταση, έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο του 2020.  Το ελληνικό κράτος όμως δεν νιώθει την ανάγκη να τα ενισχύσει, όπως σωστά έπραξε σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Για άλλη μια φορά ο πολιτισμός και η γνώση έρχονται σε δεύτερη μοίρα και στο ήδη ασφυκτικό οικονομικά περιβάλλον πρόκειται να μπει μία ιδιότυπη οικονομική ταφόπλακα σε πολλά μουσεία της χώρας.

»Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι στους φορείς του πολιτισμού και της γνώσης και να ενισχύσει δεόντως τα ελληνικά ιδιωτικά μουσεία. Καλούμε τους βουλευτές της Μαγνησίας να ενδιαφερθούν για το θέμα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, πριν να είναι αργά για τους θεματοφύλακες της γνώσης» καταλήγει η ανακοίνωση.