Μέσω τηλεδιάσκεψης υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο «Ολοκλήρωση αποκάλυψης και αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου Γόρτυνας» από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη. Το έργο θα υλοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, με χρηματοδότηση 240.00 ευρώ από την Περιφέρεια.

Στόχος του προγράμματος είναι να ολοκληρωθεί η αποκάλυψη και αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων ρωμαϊκών θεάτρων: Η μέγιστη διάμετρός του είναι 93 μ. και η χωρητικότητά του περίπου 7.500 θεατές. Σώζονται το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα. Τόσο η σκηνή, όσο και το κοίλο διέθεταν πλούσιο αρχιτεκτονικό και γλυπτό διάκοσμο.

Η συστηματική ανασκαφή του Θεάτρου, με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε από το 2011 ως το 2015, με παρόμοια προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2010.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε ότι «με τη στήριξη και την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης, την άριστη και μακρόχρονη συνεργασία με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, θα αξιοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας, ο οποίος και θα συνδεθεί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα ακόμα πολύτιμο τμήμα της αρχαίας πόλης».

Το έργο αποκατάστασης  του θεάτρου της Γόρτυνας είναι μία από τις 13 συμβάσεις, που υλοποιούνται σήμερα από το ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 1.502.166,32 ευρώ. Πέντε έχουν υπογραφεί τους τελευταίους δύο μήνες, με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ. Η δυναμική συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και με εντόπιους φορείς, όπως το Πολυτεχνείο, Δήμους και Μητροπόλεις, είναι ανοδική και σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΠΟΑ επεξεργάζεται 22 νέες προγραμματικές συμβάσεις για έργα πολιτισμού στην Κρήτη, με προϋπολογισμό περί τα 15.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στους τελευταίους μήνες έχουν υπογραφεί 38 προγραμματικές συμβάσεις με τις περιφέρειες, που το οικονομικό τους αντικείμενο φτάνει τα 14.317.969,60 ευρώ. Σήμερα, το Υπουργείο επεξεργάζεται, σε συνεργασία με άλλους συμβαλλόμενους φορείς, 92 νέες συμβάσεις ανά την Επικράτεια, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται, αυτή τη στιγμή, στα 47.000.000 ευρώ.