Πριν από διακόσια χρόνια, οι αδερφές Brontë ένωσαν χαρτοσακούλες ζάχαρης, λωρίδες ταπετσαρίας και παλιά φύλλα γραφής για να δημιουργήσουν βιβλία μεγέθους γραμματοσήμου, ώστε να τα διαβάζουν οι φιγούρες στρατιωτών τους.

Τώρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Guardian», η Βρετανική Βιβλιοθήκη καλεί τα παιδιά να ακολουθήσουν τα βήματά τους και να φτιάξουν τα δικά τους βιβλία μινιατούρες, τα οποία θα αποτελέσουν μέρος μιας διαδικτυακής «Εθνικής Βιβλιοθήκης Μικροσκοπικών Βιβλίων για τον κόσμο των παιχνιδιών».

Εμπνευσμένο από τη συλλογή των «πολύτιμων μικροσκοπικών βιβλίων» της Βιβλιοθήκης, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 600 τόμους μινιατούρες, από εκείνους στο κουκλόσπιτο της Βασίλισσας Μαίρης, έως τα βιβλία για βρέφη του εκδότη Τζον Μάρσαλ σε μέγεθος σπιρτόκουτου, το έργο υποστηρίζεται από συγγραφείς και εικονογράφους, συμπεριλαμβανομένων των Άξελ Σέφλερ και Ζακλίν Ουίλσον που έχουν δημιουργήσει το δικό τους βιβλίο για τη βιβλιοθήκη.

«Το να μπορούν να κρατούν και να χειρίζονται μικροσκοπικές εκδόσεις συνηθισμένων αντικειμένων είναι τόσο δυνατό όσο και ευχάριστο για τα παιδιά, τα βοηθά να αναλαμβάνουν νέες ευθύνες και ρόλους» δήλωσε η βιβλιοθηκονόμος, Άννα Λόμπενμπεργκ, και πρόσθεσε ότι η Βιβλιοθήκη επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους αναγνώστες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη υποδυόμενοι τους συγγραφείς, τους εικονογράφους, τους βιβλιοδέτες και τους βιβλιοθηκονόμους.

Οι δημιουργοί μικροσκοπικών τόμων καλούνται να δημοσιεύσουν φωτογραφίες με τις μινιατούρες στο λογαριασμό της Βιβλιοθήκης στο Twitter με το hashtag #DiscoveringChildrensBooks.

Δείτε περισσότερα εδώ.