Χωράει στην παλάμη και είναι δερματόδετο. Πιστεύεται ότι συνόδευσε στον τάφο τον όσιο Κουθβέρτο —βρετανικής καταγωγής— και θεωρείται το παλαιότερο πλήρες και άθικτο βιβλίο στην Ευρώπη καθώς χρονολογείται στον 7ο αιώνα, εποχή που έζησε και ο όσιος. Και σήμερα η Βρετανική Βιβλιοθήκη προχωρά σε έρανο προκειμένου να συγκεντρώσει τα εννέα εκατομμύρια στερλίνες που απαιτούνται ώστε το Ευαγγέλιο του οσίου Κουθβέρτου να περάσει στην κατοχή της.

Το Ευαγγέλιο φιλοξενείται στη βιβλιοθήκη ήδη από το 1979, αλλά δεν της ανήκει. Για τη μεγαλύτερη αγορά στην ιστορία της Βιβλιοθήκης —είναι τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί ποτέ για ένα αντικείμενο— το βρετανικό δημόσιο διαθέτει τα μισά χρήματα, ενώ ήδη ιδρύματα και χορηγοί έχουν δηλώσει πως θα συμβάλουν.

Αν τελικά η Βιβλιοθήκη καταφέρει να αποκτήσει αυτό το «υπέροχα διατηρημένο παράθυρο σε έναν πλούσιο εκλεπτυσμένο πολιτισμό που ευδοκίμησε τέσσερις αιώνες πριν από τη νορμανδική κατάκτηση», όπως λένε οι υπεύθυνοί της, το Ευαγγέλιο θα εκτίθεται για έξι μήνες τον χρόνο στον καθεδρικό ναό του Ντάραμ όπου μεταφέρθηκε η σορός του οσίου Κουθβέρτου το 1104.